Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur fritt är det fria valet egentligen?

Jag har en liten fundering angående listning hos vårdcentraler nu när Sidsjö vårdcentral, som jag är listad hos och tycker väldigt bra om, inte får säga stopp till fler patienter.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

När jag läser på hemsidorna, både hos landstinget och 1177, får jag uppfattningen att det är så att vi helt fritt får välja vilken vårdcentral vi vill ha, vilket är bra. Men om alla i Sundsvall skulle välja till exempel hälsocentralen i Stöde, skulle det fungera? Jag är rätt säker på att svaret är nej på den frågan. Hur kan man då ha sådana regler?

För Plus-kunder: Politiker säger nej till listningsstopp: "Det handlar om patienternas val – inte företagens"

Det måste väl vara rimligt att närboende har förtur och att varje vårdcentral måste få ha ett tak på antalet patienter de klarar av för att kunna ge en bra vård. Lägg krutet på att förbättra de vårdcentraler som inte folk väljer så de blir bättre istället för att ha regler som riskerar att väl fungerande inrättningar ska behöva stänga för att de inte tycker att de kan hålla den höga kvalitet de har om de får för många patienter. Jag hoppas verkligen att det blir en lösning på detta som leder till fortsatt bra sjukvård på Sidsjö vårdcentral.

Mats

Läs också:

Det är något sjukt i vårt system när vårdcentraler kan bli för bra och tvingas lägga ner

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Felet måste ligga hos de andra vårdcentralerna – lär av Sidsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel