Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan högre hyror göra det lättare för unga att få en bostad?

Moderaterna har tidigare stått för en praktiskt inriktad bostadspolitik. Partiet tog ansvar för att hyrorna skulle vara rimliga och förutsägbara för hyresgästerna. Det är därför med stor förvåning som vi konstaterar att Moderaterna vill införa en så kallad friare hyressättning i hela hyresbeståndet. Beslutet är olyckligt, eftersom marknadsanpassade hyror sannolikt leder till kraftigt ökade hyror. Detta visar bland annat en rapport från Ramböll Management Consulting från 2015.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Erfarenheter från andra länder visar att de högre marknadshyrorna också medför att så kallad social housing måste införas, det vill säga hyreslägenheter med lägre hyror som riktar sig till människor med lägre inkomster. Systemet med sociala bostäder belastar samhället ekonomiskt och ökar samtidigt segregationen. Hur vill Moderaterna att ett sådant system ska finansieras och hur ska en ökad segregation i boendet i så fall undvikas?

Ibland hörs förslag om att bredda möjligheten att få bostadsbidrag. Självklart finns det grupper som behöver bostadsbidrag, men lösningar som bostadsbidrag och social housing gör att skattemedel kommer att användas till att subventionera ökade vinster inom fastighetsbranschen. Det är mycket lönsamt att vara fastighetsägare. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren.

För Plus-kunder: Mitthem vill skapa 20 hyresrätter – planerar att bygga på sitt hus längs Thulegatan

Det finns tre miljoner hyresgäster i Sverige och 213 000 unga är ofrivilligt hemmaboende. Högre hyror kommer också att driva upp priserna på bostadsrätter och villor. På vilket sätt menar Moderaterna att högre hyror gör det lättare för de unga som nu ofrivilligt bor kvar hemma hos sina föräldrar eller i andra, tredje hand, att få råd att flytta till ett eget hem?

Det som i dag efterfrågas mest är billiga hyresrätter och det är där vi måste börja om bostadspolitiken ska vändas åt rätt håll. Enligt den utredning om hyressättning i nyproduktion som Håkan Julius överlämnade till regeringen i juli i år är det inte hyressättningssystemet i sig som hämmar nyproduktionen av hyresrätter. Det vi behöver är en skattereform som skapar jämlika villkor mellan det ägda och det hyrda.

För Plus-kunder: Här vill han bygga 200 hyresrätter i Bergsåker – då ska bygget sätta igång: "Vår förhoppning"

Att äga hyresfastigheter har på kort tid gått från att vara en långsiktig investering till kortsiktig vinstmaximering. Att införa marknadshyror kommer inte leda till att fler människor får råd och möjlighet att bo i en hyresrätt, utan medför endast en helt omotiverad värdeöverföring till en redan mycket lönsam fastighetsägarbransch.

Vår fråga till Moderaterna är därför om högre kostnader för boendet verkligen är ett bra sätt att lösa bostadskrisen och bidra till landets tillväxt?

Lillemor Göranson

Ordförande Hyresgästföreningen Region Norrland

Henry Magnusson

Regionchef Hyresgästföreningen Region Norrland

Läs också:

Hundratusentals unga står utan bostad och integrationen försenas – det måste byggas fler hyresrätter

Det måste bli enklare att bygga strandnära – då kan landsbygden bli attraktiv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel