Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan samåkning med andra sjuka vara patientsäkert?

Jag skulle vilja få svar från ledande tjänstemän och politiker i Landstinget Västernorrland på hur de kan påstå att de utbudsförändringar som gjorts hittills är patientsäkra.

Jag skulle också vilja veta på vilket sätt de anser att de anser att det är rätt beslut tagna utifrån ett etiskt och moraliskt perspektiv.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För mig är det ofattbart hur det kan vara patientsäkert när patienter som söker vård på Sollefteå sjukhus får samåka med andra patienter till annat sjukhus i länet för att få vård. Hur kan det vara patientsäkert att låta patienter åka gemensamt när det inte står riktigt klart vad patienter lider av för problem och hur pass smittosamma de är.

Jag anser också att det i många fall inskränker mot individens personliga integritet att i ett dåligt och akut skick tvingas samåka med andra patienter.

Det är nämligen så det är numera. En konsekvens av de tagna besluten är att vissa patienter inte är ordentligt utredda innan de skickas iväg. Detta kan leda till att en patient som söker vård för ett problem drar på sig ytterligare ett, vilket i sin tur kan förlänga vårdtiden och drastiskt förvärra personens tillstånd.

Utöver smittorisken så är jag också ytterst frågande över hur detta med samåkning kan anses vara okej ur ett sekretessperspektiv. Jag anser också att det i många fall inskränker mot individens personliga integritet att i ett dåligt och akut skick tvingas samåka med andra patienter.

Något som är mycket förvånande är hur sjukvården i vårt län har gått från att tidigare i största mån undvika utlokalisering – för att det inte var patientsäkert av smittoskäl och för att det fanns stora risker med vårdskador – av patienter inom sjukhuset och dess avdelningar, till att det nu inte anses vara en patientrisk alls att skicka patienter mellan sjukhusen. Och detta dessutom tillsammans med andra patienter som inte alltid har en fastställd diagnos.

Förklara gärna för mig hur ni tänker när ni anser att det här är patientsäkert.

Jenny

Läs också:

Landstinget har fantastisk personal

Medelpad och Ångermanland borde samarbeta mer

Taxibilarnas vansinnesfärder mellan Sundsvall och Midlanda måste stoppas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel