Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur man förstör en byggnad – och hur man gör den till ett otäckt kräldjur

Undrar ni hur det går till när en byggnad ska förfulas?

Ta i sådana fall en titt på den nya simhallen i Sundsvall som just nu håller på att förfärdigas. Där sätter man just nu på plåt över fasaden.

Herre Gud säger jag bara. Något mer anskrämligt får man ju leta bra länge efter.

Och, observera: jag menar inte att den gamla simhallsbyggnaden kammade hem pris efter pris i olika arkitekturtävlingar eftersom den var så bildskön. Jag menar att nya Sporthallsbadet är grotesk. Groteskare. Ja, det menar jag.

Att ens komma på tanken att sätta den där svarta plåten på gul bakgrund! Ser ju ut som byggnaden legat i Selångersån i över hundra år och ansamlat slam, och nu bestämt sig för att kravla sig upp ur dyn och lägga sig slött i solen som en riktig baddare. Liknar banne mig ingenting annat än en obehaglig havsleguan.

Eller så väljer man fritt ur den mängd utdöda kräldjur som existerat i historien, så hittar man helt säkert något jämförligt.

Arkitekterna hade kanske kommit undan med hedern i behåll om de låtit den gula fasaden vara kvar. Men bara kanske.

Se exempelvis den nyss uppförda byggnaden “Spektrum” i Nya Hovås, i Göteborg. Som enligt renderingarna eller visionsbilderna utlovade en sådan succé.

Vilken katastrof för ögat! Trodde aldrig vi skulle få något liknade hit till Sundsvall.

Min katt skulle aldrig komma på tanken att släpa hem något mindre och ätbart som är i paritet med denna vedervärdiga byggnad.

Ob Le Corbusier

Läs också:

Nya simhallens utseende förändras – här är de senaste skisserna

Bygget av ny badanläggning blev ett himla slöseri

Nu är det klart: Sundsvall röstades fram till Sveriges vackraste stad

Uppskattade förslaget – slå ihop Stora torget och Vängåvan: ”Kul att många gillar min skiss”

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel