Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur man lär sig att bygga saker: Steg 1 – bygg saker

Annons

Två mediemän (jag och min chef Björn) sitter på tunnelbanan.

När man är liten tror man ju att man automatiskt vet hur man bygger en altan bara för att man har fyllt 25. Så är det ju inte riktigt.

Jag har berättat för Björn att jag flyttar in i min lägenhet i helgen och att vissa saker ska byggas om eller byggas till. Björn håller tydligen själv på med lite renoveringar hemma.

– Min tjej har bett mig att sätta fast dörrhandtaget till toaletten under ett år. Förra veckan tog jag med mig skruvdragaren från jobbet. När jag skulle sätta fast den visade det sig att jag inte hade några skruvar, berättade han.

Björn är duktig på väldigt mycket men som ni hör är det inget snickargeni vi har att göra med här. Med mig är han i extremt gott sällskap.

Jag har inte tummen mitt i handen. Ibland undrar jag om jag har en tumme över huvud taget. Mitt första, och hittills viktigaste minne, som innefattar att skapa saker med händerna, var när jag och min farfar var i verkstaden hemma i Kvarsätt. Medan han byggde grejer gjorde jag mitt allra yttersta för att vara i vägen. Sådär i vägen som bara en femåring kan vara.

I just den här verkstaden står en hyvel som måste vara modern av alla hyvlar. Den är stor och lite östtysk och jag skulle tippa att den väger ett ton. När hyveln är avslagen och cylindern minskar i fart tycker jag att det är en bra idé att köra ned mitt långfinger i den här potentiellt livsfarliga maskinen. Min motivering var att jag skulle ta bort lite smuts. Som ni hör var jag inte bara en otålig femåring – jag var dum också.

Insikten efter att man som femåring just fått stirra på sitt eget skelett blev med andra ord nja, jag tror inte att det här är något för mig ändå, och så väljer man att spela fotboll konstant i 15 år.

När jag nu står med en lägenhet där det finns behov och vilja att göra om lite så önskar jag att man exponerat sig för snickeri i en högre grad. Hyvelfadäsen har ju knappast skapat ett trauma så okunnigheten beror inte på rädsla utan bara på ointresse. Personen som nu vill kakla ett kök förbannar idioten som under 27 år lyckats med att inte lära sig något användbart alls.

Det blir spännande att se hur de närmaste månaderna artar sig. Jag antar att man bara måste kasta sig ut i byggsvängen för att kunna lära sig något. Som tur är har jag många kompetenta människor i min närhet som kan peka, förklara, inspirera och prata till rätta.

Vi börjar med målning i helgen och efter det finns inga gränser. Men jag tänker fan inte hyvla ännu på ett tag.