Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska Sundsvall konkret arbeta för att avskaffa delade turer och att varannan helgtjänstgöring ska bli verklighet?

Med anledning av insändaren ”Heltid som norm – nästa steg är att avskaffa delade turer och förbättra personalens scheman”.

Först vill jag tacka för det svar som både Niklas Säwén och Bodil Hansson har författat. Det påvisar att det inte bara finns en stor vilja till förbättringar för Sundsvalls välfärd och välfärdsarbetare utan även en seriositet som uppskattas.

Välfärd och tillväxt hänger ihop. Investeringar i vård, skola och omsorg är förutsättningar för trygghet, hög sysselsättningsgrad och ekonomisk tillväxt. Det är en bärande del av den svenska modellen.

Medlemmarna i Kommunal är välfärdens yrkesskickliga medarbetare som i verksamheternas komplexa vardag behöver goda möjligheter att göra sina jobb. Detta visar Niklas Säwén och Bodil Hansson med all önskvärd tydlighet att man visar allvar med.

Delade turer är ett arbetsmiljöproblem med negativ påverkan på medlemmarnas sociala liv och hälsa, så även varannan helgtjänstgöring. Där tid för återhämtning blir knapphändig. Fysiskt och psykiskt hållbar arbetsmiljö är av största vikt för hela vår gemensamma välfärd.

Vinsterna blir flera: En betydligt bättre arbetsmiljö ger en förbättrad verksamhet och välfärd. Vilket även påtalas av insändarskribenterna.

Därmed så uppkommer frågeställningen hos många av Kommunals medlemmar: Hur tänker den politiska majoriteten och främst socialnämnden i Sundsvalls kommun konkret arbeta för att avskaffandet av delade turer och varannan helgtjänstgöring ska bli verklighet? För det är ett starkt välfärdssamhälle som Sundsvall behöver, inte fler tomma ord och brustna löften.

Välfärd är trygghet, för alla!

Rickard Altin, undersköterska och fack-politisk ansvarig, Kommunal Sektion Sundsvall Vård o Omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: För att orka jobba heltid måste personalen ha inflytande och känna glädje på jobbet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel