Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska svenska resenärer tänka inför mötet med världens farligaste djur?

Under de kommande jul- och nyårsveckorna reser 500 000 svenskar på semester till Asien. Thailand fortsätter att öka, även Filippinerna och Vietnam är populära resmål.

Världshälsoorganisationen, WHO, har stort fokus på myggburen smitta i Asien. Myggorna sprider svåra sjukdomar och blir allt mer resistenta mot bekämpningsmedel. Myggan sprider sig även geografiskt såväl norr- och västerut, orsaken tros vara klimatrelaterat.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Även om risken för allvarlig virussmitta är relativt liten, en på 400 000 för skandinaviska resenärer när det gäller japansk encefalit, så är den inte vare sig mindre eller större än för andra sjukdomar som vi rutinmässigt vaccinerar oss mot vid resa till Asien. Exempelvis hepatit B, där det är lika låg risk om man inte tillhör en riskgrupp. Vår roll som vaccinatörer är att ge information och en rekommendation till resenären – men det är den enskilde som får bedöma riskerna och själv ska ta beslutet.

För Plus-kunder: De erbjuder gratisresor till Kroatien – får massiv kritik: "Ett riktigt blufföretag"

Japansk encefalit är en hjärninflammation som orsakas av ett myggburet virus som finns framför allt i Asien, det finns ingen behandling av sjukdomen utan vaccination, myggnät och myggmedel är det som gäller. Enligt de svenska rekommendationerna för vaccination mot japansk encefalit är utbrott av epidemier något som inte är helt enkelt att förutse eftersom kännedom om epidemin oftast kommer när den pågått ett tag.

En av 25 vuxna som infekteras får allvarliga symtom som förvirring, neurologiska symtom, krampanfall och koma. Av dem som får allvarliga symtom avlider var tredje. Av de övriga drabbas 50 procent av allvarliga neurologiska följdtillstånd, resterande andel blir mer eller mindre återhämtade. Viruset sprids inte mellan människor.

Läs också: Ving utökar med fler avgångar från Sundsvall Timrå Airport – här är det nya resmålet

WHO beräknar cirka 68 000 fall av japansk encefalit varje år i Asien men sjukdomen är underskattad. Japansk encefalit förekommer i 24 länder, av dessa har drygt hälften infört allmän barnvaccination mot sjukdomen. Att länderna har barnvaccinationsprogrammen är ett starkt argument för vaccinering, och ger också en skev fel bild av sjukdomsspridning eftersom vaccinationen skyddar stora delar av den inhemska befolkningen.

Lars Rombo, fd professor i infektionssjukdomar och resemedicin Karolinska institutet, ansvarig för Reserådet och rådgivning på Vårdguiden 1177 rörande resevacciner

Läs också:

Ensamheten är utbredd – trots det väljer få att resa på egen hand

Det är resebolagens fel att inte fler ensamma ger sig iväg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel