Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur stöttar du kvinnligt företagande Peder Björk?

”Inte till salu.” Vänsterpartiet hade den kanske slagkraftigaste rubriken i höstens valrörelse. Det var omöjligt att missa vad de menade. Ingen och med inga undantag ska få ta ut någon som helst vinst från verksamhet i välfärdsområdet. Varken i Sverige eller i Sundsvall. Hur dåligt jag än tycker att det ställningstagandet är så ska de ha cred för att de är tydliga och ärliga med vad de vill.

”Stoppa vinstjakten i välfärden.” Inte en riktigt lika slagkraftig rubrik, tillhörande Socialdemokraterna.

Vad menas med att jaga vinst?

Får man ta ut vinst så länge man inte jagar den?

Var går gränsen för vad som är för mycket vinst?

Är det upp till kommunerna själva att tolka?

Vi har flera eldsjälar i Sundsvall som driver egen hemtjänst. För att de bryr sig om äldre människor och vill ha möjlighet att bygga sin egen verksamhet. Det är oftast kvinnor som driver dessa företag och gemensamt för de flesta av dem är att de tidigare har jobbat inom kommunen. Det är ganska givet eftersom kommunen tidigare var det enda alternativet. Jobbar du med bankaffärer eller IT är det inga problem att välja arbetsgivare. Jobbar du med människor är det inte fullt så enkelt. Det är vår tids stora ojämställdhet – eftersom det är en övervägande majoritet kvinnor som jobbar med människor.

När vi från Koalitionen ville införa ett kundperspektiv från kommunorganisationen 2011 uttalade sig Peder Björk (S) i kommunfullmäktige om hur företagare ser på sina kunder så här:

"Självklart är det inte kunden som är viktigast för en affärsman, utan det är ju butiken. Den egna verksamheten kommer aldrig riskeras av en butiksägare bara för att tillfredsställa en kunds behov. Tvärt om, så kommer butiksägarna till varje pris att värna sitt eget och försöker snarare skapa behov, än att tillfredsställa de som finns."

Jag kan bara hoppas att han har ändrat uppfattning. De som driver eget gör det oftast inte för att bli rika utan för att kunna påverka sin egen vardag. Trots oerhört slit finns det ett egenvärde i den frihet man får som entreprenör. Det är samma frihet man får med möjligheten att välja sin arbetsgivare. I stället för att begränsa möjligheterna till företagande inom vård och omsorg bör ni i den nya kommunledningen se över möjligheterna att införa karriärtjänster i den sektorn. När vi från Alliansen skapade det systemet inom skolan lyfte vi upp människor som borde ha blivit lyfta för länge sedan. De människorna finns även inom äldreomsorgen.

För att det ska vara attraktivt att flytta hit, stanna kvar och leva här behövs ett gott företagsklimat inom alla sektorer. Det är framför allt unga kvinnor som flyttar från Norrland till större städer. Vår del av Sverige består till stora delar av industrier som är starkt mansdominerade. Därför behöver vi stärka och inte försvaga möjligheterna för kvinnligt företagande.

Mina frågor till dig Peder är:

Hur kommer du som ledare för Sundsvall att verka för ett stärkt kvinnligt företagande?

Kommer ni i den nya kommunledningen att behålla LOV inom hemtjänsten?

Elin Nilsson (M), kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel