
För Plus-kunder: Lottens kamp tillbaka från sin svåra sjukdom: "Nu ska jag leva livet som jag missat"
Vad beror en ätstörning på ?
– Det handlar ofta om en kombination av oro och ångest. Det är psykisk ohälsa som yttrar sig i en dålig sjävbild och prestationsångest. Det finns även en viss biologisk ärftlighet. De vanligaste diagnoserna är bulimi, anorexi och hetsätningsstörning.
Hur påverkas kroppen vid anorexi ?
– Kroppen hamnar i ett svältläge och försöker att husera med den lilla energi som finns kvar. Hår kan växa ut i ansikte och armar som en försvarsmekanism och hjärnan reagerar långsamt och den drabbade kan bli känslokall och avskärmad. Menstruationen kan helt utebli.
Vad är ditt råd till dem med ätstörning ?
– Början av sjukdomsstadiet handlar ofta om förnekelse. När den drabbade fått insikt är det viktigt att fokusera på vad som gör livet värt att leva. Vad gjorde jag som var roligt innan jag blev sjuk och vad har jag för drömmar.
Vad kan man göra som anhörig ?
– Det är viktigt att inte skuldbelägga den drabbade utan visa att man bryr sig om själva personen. Man får ta det stegvis och komma överens om små mål i vardagen, som exempelvis åka och handla tillsammans. Det är runt 100 000 i Sverige med diagnosen ätstörning och det finns ett stort mörkertal, speciellt bland män.
Läs också: Hon har gått genom ätstörning, trauma och depression – nu hjälper hon andra
Läs också: Ätstörning tog över hennes liv