Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur var det med paviljongen i Kubikenborg?

I Medelpadsfrågan den 8 maj delade Christina Modin från Sundsvall med sig av barndomsminnen från Kubikenborg. Bland annat nämnde hon en imponerande paviljong som hon fått höra var uppförd vid den thailändske kungen Chulalongkorns besök i Sundsvall 1897.

En annan läsare, L. S. Ericsson i Sandviken, har också lämnat en berättelse från sin barndom: "På slutet av 50-talet (vill jag minnas) åkte jag med min pappa i bil förbi SCA:s forskningslaboratorium, och han berättade: Kan du tänka dig, här byggde Enhörning upp en särskild paviljong för kungen av Siam där de skulle dricka te. Men kungen 'eksmerade' inte dricka te där! Jag kan inte påminna mig så här 50 år efteråt om pappa menade att paviljongen fanns då vi åkte förbi, eller om den sedan länge varit riven. Skulle vara otroligt intressant att få verkligen veta om Enhörnings Paviljong. Jag är säker på att Christina har rätt!"

Den enda paviljong jag kände till var däremot byggd för utländska journalister 1906. Frågan är alltså i vilket syfte paviljongen kom till. Svaret finns i de rika samlingarna i Villa Merlo i Timrå, säte för SCA:s centralarkiv.

Av olika handlingar där framgår att byggnaden kallades för "Engelska paviljongen" och var belägen strax väster om herrgårdens västra flygel. Den hade byggts av O. A. Larsson, Skönsmon, på uppdrag av direktör Erik August Enhörning, och påstods av samtiden endast innehålla helt kvistfritt furuvirke. Det var nog en överdrift, men virket var av yppersta kvalitet.

Syftet med byggnaden var att göra pr för Sundsvalls sågverksdistrikt. Hit kom ett 20-tal engelska journalister år 1906 för att uppleva det bästa som Mellannorrland kunde erbjuda. Med på resan var också ett tiotal journalister från Stockholm.

Först var det båtfärd utmed Indalsälven och i Sundsvallsfjärden möttes gästerna av hundratals småbåtar och färgglatt utsmyckade segelfartyg och ångare. Flaggorna vajade från alla herrgårdar vid Alnösundet och det mullrade från salutkanoner litet varstans. Stor bankett hölls på Tivoli och ST:s chefredaktör Gustaf R. Peterson hade skrivit texten till en festkantat.

Nästa dag ställde direktör Enhörning den vita lustjakten "Kuriren" till förfogande för en tur till olika sågverk innan det bjöds på lunch i den särskilt uppförda paviljongen i Kubikenborgs vackra herrgårdspark. Ovanför entrén fanns texten "Welcome. 2nd July 1906" och invändigt kunde man läsa målade deviser på engelska, bland annat ur Hamlet: "To be or not be, that's the question!" Fönstren var blyinfattade med glas i olika färger.

Direktör Enhörning höll välkomsttal på engelska till champagnen. Major Gratwicke uttryckte gästernas tack och stora förtjusning. Sen höll en Mr. Peacock tal för värdinnan, konsulinnan Enhörning, och den kände skådespelaren Elis Olson (senare Ellis) underhöll med bordsvisor. Det var en tid när världens blickar riktades mot Sundsvall!

Engelska paviljongen revs i samband med framdragandet av E4:an i början på 1960-talet. I dag minner nästan inget längre om det stora sågverkssamhället.

Men det finns i alla fall en livaktig intresseförening, Kubikenborgs skolas intresseförening, som bland annat har tagit fram broschyrer och skyltar med stöd från Wides stiftelse och som samlar in dokument med anknytning till det gamla Kubikenborg.