Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husfabriken i Sundsvall ska börja bygga flerbostadshus – ger fler jobb

Smålandsvillan ska investera 15–20 miljoner kronor i en ny produktionslinje för flerfamiljshus.
Och den ska vara i drift efter sommaren.
– Det är en bra att även satsa på flerbostadshus, tycker norske koncernchefen Daniel Siraj.

Koncernledningen från Norge gästade Sundsvall i går för att tillsammans med den svenska ledningen berätta om de framtida planera för alla anställda.

Nu är det klart att den tänkta investeringen blir av. Det innebär att arbetsstyrkan i husfabriken i Nacksta ska utökas till hundra personer om bara några månader.

Och dit är man på väg. När ST skrev om investeringsplanerna i september var man 68 personer, varav 43 anställda och 25 inhyrda.

– I dag är de 80. Då ska man komma ihåg att vi var nere på 14 anställda för några år sedan, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Norska Obos, som är medlemsägt och liknar svenska HSB, äger sedan en tid tillbaka bland annat Myresjöhus och Smålandsvillan.

Daniel Siraj är norsk koncernchef:

– Nu är det mer fart på bostadsbyggandet i Sverige än i Norge och verksamheten blir allt mer lönsam. Det är också vår idé att satsa på flerbostadshus för bostadsrättsföreningar. Vi har gjort det i Norge med framgång.

Det är bolagets koncept Start Living som den nya produktionslinjen ska tillverka, alltså huslängor i två plan. Och första lokala bygget blir etapp 1 i Lappstan, Skönsmon, med 19 lägenheter.

– I dag har vi 30–40 personer som anmält intresse och det blir säljstart i februari–mars, säger distriktschefen Håkan Hedman.

Byggtiden är kort, så han hoppas på inflyttning nästa höst.

Under våren ska de nyanställda läras upp och därför höjer man då också produktionstakten av Smålandsvillor temporärt från dagens 4 i veckan till 5 hus.

Den nya produktionslinjen ska täcka efterfrågan på Start Living-hus från Uppsala och norrut. Det innebär att fabriken också ska utnyttja en byggnad på 600–700 kvadrat som i dag är kallager.

Samtidigt vill Obos utveckla sina flerbostadshus. Nästa höst bygger man det första 4-våningshuset i Växjö och det finns efterfrågan på det även i Umeå, uppger man.

På sikt ska man även utveckla hus på 6-8 våningar.