Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huvudskyddsombudet om neddragningarna inom äldreomsorgen: "Det har gått för långt redan nu"

Att en person ska sköta flera avdelningar på äldreboende nattetid tänker huvudskyddsombudet sätta stopp för.
– Vårt absoluta minimikrav är en personal per avdelning.

Annons

Det säger Lillemor Lång, huvudskyddsombud Kommunal.

Under onsdagen möttes arbetsgivarrepresentanter, fack och skyddsombud på Skottsundsbackens äldreboende. Men mötet gav inte så mycket.

– Schemat var inte klart och inte risk- och konsekvensanalysen. Det är en chefsfråga att analysen genomförs, efter det kan vi ta ställning. Men vi säger aldrig nej till ett schema om det följer arbetstidslagen, då beslutar arbetsgivaren.

Hon konstaterar att arbetsgivaren var frustrerad efter mötet.

Så länge förändringen inte har godkänts ur arbetsmiljösynpunkt kan inte heller de planerade neddragningarna genomföras. Under fredagen hålls nästa möte, då återstår bara en helg innan schemaförändringarna enligt planerna ska träda i kraft.

Lillemor Lång kommer inte att acceptera de förslag som varit uppe till diskussion.

– Vi har ju medel att ta till. I värsta fall kan det leda till skyddsstopp. Den psykosociala arbetssituationen är hemsk, jag förstår inte hur Sundsvalls kommun ska kunna få till en anständig äldrevård. Det har gått för långt redan nu.

Läs om att det är tufft för personalen en ska ta hand om tre avdelningar nattetid.

Hon är mycket medveten om att personalen sliter ont och att det krävs extra stöttning på avdelningarna, även med en personal per avdelning.

– Många boende är oroliga, även på somatiska avdelningar. De sover inte på nätterna utan är uppe och tussar på. Några ska vändas, andra är aggressiva och dementa. Men det fattas boenden för dementa i dag så de blir kvar på somatiska avdelningar.

Än så länge visar brukarenkäterna att de äldre tycker att det är bra på boendena, men Lillemor Lång tror inte att det kommer vara så särskilt länge till.

– Jag beundrar dem som jobbar inom äldreomsorgen och de är stolta över att de äldre är nöjda och hittills har de klarat det. Men när det börjar vackla för att de inte hinner med blir situationen en annan.

Läs om socialnämndens prioriterade besparingar.

Nu hoppas hon på stöttning från PRO och andra som förstår hur allvarlig situationen är. För det är många som är berörda, såväl gamla som anhöriga och personal.

Läs om kritiken från boende och anhöriga på Skottsundsbackens äldreboende.

– Som anhörig vill inte jag att min mamma ska hamna på något äldreboende nattetid i Sundsvall.

Det saknas även scheman och risk- och konsekvensanalyser från andra äldreboenden där neddragningar är planerade.

Läs också: Ilska bland personalen på Almedalens äldreboende.