Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyddan blir Klintbackagården

Den gamla bed & breakfastbyggnaden i Naggen renoveras för fullt.
Under namnet Klintbackagården kommer huset att fungera som boende och skola för ensamkommande flyktingbarn.
– Det är svenska språket som är viktigast och vi börjar direkt, säger Lena Söderman.

Annons

Just nu pågår renovering av "Bäverhyddan", hela interiören fräschas upp och brandsäkras. Om tidsplanen håller kan man ta emot ungdomar i början av mars.

Lena Söderman är en av delägarna i bolaget som driver verksamheten. Anledningen att det blev just Naggen är självklar. Att driva ett boende fokuserat på utbildning på en avskild ort är en fördel och nästan en förutsättning enligt Lena.

– Jag har jobbat med specialundervisning i tjugo år och hade tre hem som jag jobbade på, alla låg ute i skogen. År efter år hade vi bäst resultat av alla, säger hon.

Lena har haft planer på det här i flera år. Från början var det tänkt att hon skulle ta emot svenska ungdomar på glid, men som läget utvecklats den sista tiden är det först och främst ensamkommande flyktingbarn som prioriteras.

– Scenariot är att ha blandade ungdomar, både svenskar och flyktingar. De är studerande här och konceptet fungerar lika bra på alla. Kan man ta körkort på annan ort, då kan man väl åka hit och intensivläsa också, resonerar Lena.

På boendet kommer det att finnas sex fast anställda och tre nattpersonal. Nu jobbar man med rekryteringar.

– Vi behöver en föreståndare och en fast anställd, helst från bygden.

Leif Jonsson flyttade till Naggen 2009. Han blir nu anställd som vaken nattpersonal på boendet.

– Jag tror det är bra med småskaligt i stället för storstädernas anonymitet, här får ungdomarna lära sig att respektera och ta hänsyn till varandra och ortsbefolkningen. På 1600-talet bosatte sig svedjefinnar i landet och det blev ju bra människor och samhällsbyggare av dem också, säger han.

Lena Söderman har många idéer och målsättningen klar för sig. Ungdomarna ska tidigt tränas språkligt och socialt för att snabbt kunna integreras.

– Vi har planer på att öppna en liten kioskverksamhet redan i sommar. Det gäller att ge ungdomarna jobb. Jag vill ordna en återkommande liten musikfestival på somrarna också, säger Lena Söderman.

Gullvi Lindkvist är granne och har bott hela sitt liv i Naggen, hon kommer in på en kopp kaffe.

– Det här är härligt, jag vill inte att byn ska dö. Vi är 24 personer i byn nu så det är bara bra att det blir inflyttning, säger hon.

Lena är själv uppväxt i Norrbotten och ser fördelar med att ha naturen runt knuten.

– Jag tror att de kommer att uppleva det här som en oas, vi kan fiska, vandra och åka skidor, säger hon.