Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllad Gardell laddar för Örnsköldsvik – och hoppas på nyktrare publik än sist

Allt han gör tycks bli hyllat - oavsett om det handlar om böcker, debattinlägg, tv-serier, filmer eller shower.
Det är onekligen lätt att vara Jonas Gardell just nu.
– De sista åren har varit en omtumlande resa, säger Jonas Gardell, som har turnépremiär med showen "Mitt enda liv" i Fjällräven Center på lördag.

Det är november 2015 och Jonas Gardell mår bra. Riktigt bra. Och det är kanske inte så konstigt, om man gör en återblick i backspegeln.

Genom åren har Gardell bland annat mottagit Frödingstipendiet, Tage Danielsson-priset, Stora Talarpriset, Gaygalans hederspris och en guldbagge för filmmanuset till "Pensionat Oskar". Ser man bara på de senaste tre åren har han blivit utsedd till Årets Svensk, fått Bellmanpriset och Lisebergsapplåden, men kanske i synnerhet hyllats för boktrilogin "Torka aldrig tårar utan handskar".

– Det är bara Miss Universum-titeln som fattas, säger Gardell skämtsamt.

Karriären fick obestridligen en rejäl skjuts i och med att första delen av "Torka aldrig tårar" släpptes 2012.

– Det var som en raket som tog av. Tiden därefter har varit omtumlande, men samtidig fantastisk att få vara med om. "Torka aldrig tårar" är ett otroligt viktigt verk för mig, i och med att jag berättar om vänner som dött.

Just nu arbetar Gardell på en uppföljare till "Torka aldrig tårar". Han berättade nyligen i en intervju med Aftonbladet att manuset är färdigskrivet och att inspelningarna börjar nästa år.

– Det är inte en uppföljare på det sättet att det är samma karaktärer, men det finns vissa teman om livets skörhet, blandningen mellan nutid och dåtid och att det är en ganska stor ensemble som är gemensamt för den och "Torka aldrig tårar", förklarade han för tidningen.

Lite krasst kan man säga att det är "Torka aldrig tårar"-trilogin som fört honom till Örnsköldsvik på lördag.

– Efter "Torka aldrig tårar" behövde jag göra något roligt, vilket var en nödvändighet efter alla tårar. Jag ville ha kul och fira livet. Därför bestämde jag mig för att göra en liten livsbejakande föreställning, som skulle hylla livet.

Vad Gardell inte räknade med var att "Mitt enda liv", som var den lilla föreställnig han ämnade pussla ihop, skulle göra braksuccé. Showen hyllades av både kritiker och publik efter premiären på Maximteatern i Stockholm under hösten 2013. En utsåld säsong blev två och tre och i början av 2015 stod det klart att showen skulle ut på turné - och bland annat gästa Örnsköldsvik.

– Showen är en enda stor glädjeexplosion. Jag vet folk som sett den uppemot fem gånger, eftersom man blir så lycklig av den.

Möjligtvis började "Mitt enda liv" som en liten show, men liten är den inte längre. Showen är påkostad, med orkester, sångare, kör och dansare.

– Det är mycket spektakel för pengarna. Henrik Schyffert såg showen och han sa till mig att han tyckte att jag såg ut som en galen miljonär som slängde pengar på publiken.

När showen nu åker ut på turné blir det bara små justeringar i innehållet.

– Materialet är inte tidsbundet och jag gör inga sådana shower. Men i Ö-vik kanske jag borde glida in i en Foppatröja och Foppatofflor. En Modotröja kan jag inte ha på mig, för då blir vår son inte glad. Han bestämde nyss att vi skulle vara djurgårdare, trots att han är en söderkille. Men då kände jag mig stolt, att grabben går mot strömmen.

I en tidigare intervju med undertecknad reporter berättade Gardell om att han nu vill ha revansch i Örnsköldsvik, efter en misslyckad show på Folkan.

– När jag var i Ö-vik senast med en show, jag tror det var 1994, var det spritförsäljning i lokalen och vissa i publiken blev så fulla att vi fick avbryta föreställningen. Det stod i lokalpressen att Ö-viksborna fick skämmas. Så det ska bli kul att återvända och vi får hoppas att publiken inte är fullt lika fulla i höst.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Läs även:

Hallå där Fredric Wedin - inför kvällens show med Jonas Gardell

TV: se smakprov ur "Mitt enda liv"

Gardell: "Det ska bli spännande att återvända till Örnsköldsvik"