Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllade skådisar somnade in, clownskräck och #metoo – det här hände under nöjesåret 2017, del 2

Janne "Loffe" Carlsson, Hasse Alfredson och Rikard Wolff avlider, Bill Skarsgård sätter skräck i biopubliken i Stephen King-filmen "It" och Chris Kläfford vinner "Idol".
I Hollywood anklagas filmproducenten Harvey Weinstein för en stor mängd sexuella övergrepp. Det utgör startskottet för #metoo-rörelsen som resulterar i att män med makt över hela världen tvingas be om ursäkt och sparkas från uppdrag.
Här är nöjesåret 2017, andra delen, juli–december.

Juli:

1: Årets Bråvallafestival i Norrköping blir den sista på ett tag. Arrangörerna beslutar ställa in nästa års upplaga av Sveriges största musikfestival efter flera uppmärksammade anmälningar om sexuella övergrepp och våldtäkter.

20: Linkin Parks sångare Chester Bennington påträffas död. Han har begått självmord, 41 år gammal.

22: Comebackande Vikingarna gör sin allra sista spelning, på Dansbandsveckan i Malung. Nu med Christer Sjögren vid mikrofonen. Relanseringen av det legendariska dansbandet som ”Nya Vikingarna” har blivit en flopp och kantats av konflikter och ekonomiska bråk.

25: Miss Li ramlar i Skellefteälven efter att ha fallit av scenen från ett piano under en spelning i Skellefteå.

25: Polisen stoppar elektronikamusikfestivalen Into The Factory söder om Stockholm av säkerhetsskäl. Lokalen anses vara för farlig, men arrangörerna ser det som ett påhopp på danskulturen där polisen ofta går hårt fram i jakt på knarkbrott.

29: Håkan Hellström tar en paus från sin karriär efter att återigen ha sålt ut Ullevi – två gånger. 63 000 respektive 65 000 ser honom spela den här gången och den andra konserten gästas överraskande av Leila K.

Augusti

8: Takidas och Stiftelsens sångare Robert Pettersson ställer in sitt sommarprogram i radio kommande fredag på grund av depression.

13: Svensk filmsuccé lite i skymundan. Skräckfilmen ”Annabelle 2”, regisserad av svensken David F Sandberg toppar publikligan som den mest sedda filmen i USA.

21: Hiphopprofilen Leo ”Kinesen” Carmona i gruppen Kartellen erkänner i en intervju i tidningen ETC delaktighet i det så kallade Arlandarånet där bytet på 44 miljoner kronor ännu inte återfunnits. Carmona avtjänar redan ett livstidsstraff.

28: SVT:s nya morgonprogram ”Morgonstudion” har premiär efter månader av skriverier om allt från SVT:s påstådda ungdomsfixering till André Pops kläder. Programmet drabbas av tekniska problem flera gånger under hösten. En morgon i september är det svart i rutan i 24 minuter.

31: Janne ”Loffe” Carlsson avlider, 80 år gammal. Han har varit cool musiker, populär filmstjärna och lett breda underhållningsprogram i tv under en karriär som varat i 50 år.

September

1: Leif GW Persson får hederspriset på tv-galan Kristallen. ”Mandelmanns gård” i TV4 röstas fram till årets bästa program.

5: Filmen ”It”, baserad på Stephen Kings roman ”Det” och med Bill Skarsgård i huvudrollen får amerikansk premiär och sätter kassarekord direkt. Aldrig har en skräckfilm spelat in så mycket pengar under premiärhelgen i USA.

10: Hasse Alfredson går ur tiden. Den folkkäre underhållaren blir 86 år gammal.

22: Per Gessle ger ut sitt andra soloalbum detta år. Det och en lång sommarturné gör detta till ett av hans mest produktiva år på länge.

29: David Batra har premiär på sin föreställning ”Elefanten i rummet” som skulle handla om hur det är att vara gift med Moderaternas partiledare. Men eftersom frun Anna Kinberg Batra tvingas bort en kort tid före får han snabbt skriva om delar av föreställningen.

29: Årets stora värvning i tv-Sverige: Gina Dirawi lämnar SVT för att leda ”Idol” i TV4.

Oktober:

1: Ännu ett terrordåd mot en musikkonsert. 59 människor dödas och 500 skadas när en gärningsman öppnar eld från ett hotellfönster mot countrystjärnan Jason Aldeens konsert i Las Vegas.

2: Premiär för ”Vår tid är nu”, SVT:s största dramasatsning hittills. Serien i efterkrigsmiljö blir en publiksuccé.

5: Mäktige och välkände Hollywoodproducenten Harvey Weinstein har gjort ekonomiska överenskommelser med flera kvinnor som anklagat honom för övergrepp genom åren. Avslöjandena i New York sätter en snöboll i rullning vars konsekvenser vi knappt kunde ana då.

6: SVT tar bort två avsnitt av barnserien ”Bert” från Öppet arkiv på grund av olämpligt innehåll.

16: Inspirerade av skådespelerskan Alyssa Milano, som är först, börjar kvinnor över hela världen använda hashtaggen #metoo för att signalera att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. TV4-stjärnan Martin Timell är en av de första att utpekas och sparkas en vecka senare av TV4.

30: Kevin Spacey är nästa stora Hollywoodnamn att falla. Han ber om ursäkt för sexuella övergrepp, men får sparken och Netflix lägger ner hans hyllade dramaserie ”House of cards”.

November

3: Grotescos nya säsong har premiär i SVT med perfekt tajmning. Det första avsnittet är en musikal om flyktingkrisen 2015 och det tredje handlar om mansdominansen bland komikergäng. Många känner igen sig.

8: #metoo-vågen når kulturlivet. 456 kvinnliga skådespelare kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp i ett upprop i Svenska Dagbladet som sänder chockvågor över teater-Sverige.

17: Skådespelaren Rikard Wolff avlider, 59 år gammal.

17: 1 993 kvinnliga artister protesterar mot sexuella övergrepp i musikbranschen. Däribland Zara Larsson, Carola, Robyn och First Aid Kit.

21: En känd radiopratare får lämna Sveriges Radio. Den populära programledaren har anklagats för sexuella trakasserier.

December

1: Filmen om tv-succén "Solsidan" har biopremiär.

8: Ingvar Oldsberg sparkas från "Bingolotto" i TV4 efter "allvarliga arbetsmiljöproblem". Oldsberg, som har lett programmet sedan 2014 lämnar programmet med omedelbar verkan, men ställer sig oförstående till anklagelserna.

8: Chris Kläfford vinner "Idol"-finalen i Globen mot Hanna Ferm.

9: Succéåret fortsätter för Ruben Östlund. Det blir hela sex priser, däribland det för bästa film, till "The square" på Europeiska filmgalan.

24: Lotta Lundgren och Erik Haag är julvärdar i SVT. TT kan avslöja att programmet inte direktsänds i år utan spelas in i förväg – en nyhet som inte applåderas av alla.

Mikael Forsell/TT