Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllar hemtjänstens hjältar och folkets kultur

Efter många år som verksam i vården hyllar hon hemtjänsten och dess goda gärningar. Numera fyller hon sin allt större fritid med kultur och kreativt skapande tillsammans med sin hustru Karin. Och som 65-års present till sig själv har Annika Edin gett sig på cirkusträning.

Annika Edin beskriver sig själv som sin egen musikal. Hon har skrivit sånger sedan 20 års åldern och ofta skildrat sin vardag. Nu kan hon s tillbaka på allt bra och kreativt som hon uträttat.

– Därmed inte sagt att jag tänker stanna upp. Tvärtom, jag är nyförälskad och fylld av energi och roliga idéer. Just nu tycker jag att cirkusträning är helt fantastiskt att syssla med.

Annika föddes på Kungsholmen i Stockholm för 65 år sedan. Hennes föräldrar jobbade inom kooperationen. Annikas familj bestod i övrigt av en lillebror och en äldre syster. Nästa adress blev Midsommarkransen. Där växte Annika upp med redskapsgymnastik och musik som två viktiga saker på fritiden. Under tonåren framträdde hon i bland med gitarr och egna låtar. Bob Dylan, Donovan och den svenska progressiva musiken var viktiga influenser.

Det var lätt att få jobb och Annika provade på en mängd yrken. Hon satt i telefonväxel, stod vid löpande band, läste manuellt av diagram på SMHI, stansade hålremsor, vikarierade som gymnastiklärare och stod i kiosk. Parallellt med musiken var hon bland annat mycket annat aktiv i Folkkampanjen mot kärnkraft.

Hon gifte sig 1980 med Stefan från Resele. Året innan hade de liftat genom USA och centralamerika

– Vi var influerade av den gröna vågen och ett alternativt liv och vi flyttade upp till Näsåker, då var jag 30 år och vi köpte en gammal kvarn där.

De skildes som vänner 1996 och Karin flyttade till Sundsvall 1998. Hennes fyra barn valde att flytta med. Annika fick jobb på fritidsgården i Skönsmon och 1999 fick hon ett vikariat inom hemtjänsten. Och inom det yrket stannade hon. Det blev 15 år som undersköterska inom Sundsvalls hemtjänst innan hon valde att gå i pension vid 63 års ålder.

– Jag sade upp mig med risk för skruttig pension, men jag sparar hellre på hälsa än pengar. Det var då jag skrev låten "Segla ut!" Jag hade nån idé om att i fall jag bara vågade släppa tryggheten skulle jag få "segla ut i ovisshet".

Ungefär så blev det när Karin Berg Klawing kom tillbaka i hennes liv. Det var en kärlek som de två inte vågat släppa lös tidigare. Men nu valde de öppenhet. Karin flyttade upp från Stockholm och de två gifte sig i somras.

– Det känns fantastiskt att livet kan börja om i mogen ålder. Karin och jag delar en stor vardagslycka och en massa nytt och spännande.