Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllningar för 100-åriga Hildeborg

Det var extra festligt på Bruksgården i Skönsberg på tisdagen. Anledningen var att Hildeborg Nilsson fyllde 100 år. Hyllningar, underhållning och en festmåltid förgyllde Hildeborgs dag.

Annons

Det är få av dagens medelpadingar som har levt under två världskrig och har klara minnen från 1920-talets början. Hildeborg Nilsson är en av dem. Hon kan dela med sig av minnen från nio decennier.

– Jag vet inte riktigt hur det har gått till och visst känns det lite underligt att fylla 100 år, det är mycket att fundera på, säger Hildeborg tankfullt.

Hildeborg föddes således den 27 oktober 1915. Hon växte upp på det som då hette Borgargatan i Ortviken. Hennes pappa jobbade på fabriken och hennes mamma skötte hemmet. Hildeborg hade fem äldre syskon, tre pojkar och två flickor.

– Vi hade det ganska bra även om det var hårda tider, särskilt på 30-talet. Det gällde att ge sig ut och skaffa arbete förklarar Hildeborg.

Hildeborg fick arbete vid en affär i Sallyhill. Hon träffade sin blivande man Erik och paret flyttade till Odengatan i Stockholm. Han var ombudsman för apoteksteknikerna. Paret fick två barn varav den i dag 73-årige sonen är i livet.

Hildeborg berättar om krigsåren och när hennes man låg inkallad i Arvika. Och när freden kom 1945 var paret tillsammans i Värmlandsskogarna.

Hildeborg och Erik flyttade hem till Skönsberg när Erik gick i pension. De skaffade sig en sommarstuga vid sjön Öjen i Njurunda.

Friluftslivet betydde mycket för Hildeborg. Varje vinter blev det många skidturer till Klissberget. Hildeborg tyckte om att hålla sig i form. Hon berättar att hon nästan aldrig varit sjuk. Förutom vanliga ålderskrämpor är Hildeborg i en imponerande god form.

Bruksgårdens äldreboende är Hildeborg Nilssons adress sedan fyra år tillbaka.

– Jag mår väldigt bra och har ingenting att klaga på. Personalen här är fantastisk, säger Hildeborg medan hon blir serverad rött vin till den festmåltid som dukats fram.

Hildeborgs son, 4 barnbarn och 8 barnbarnsbarn fick möjlighet att gratulera Hildeborg sedan personalen och övriga boende fått hylla henne. Bland brev och hyllningar fanns ett telegram från kungen och drottningen.