Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr en lokalbo och upptäck det genuina Sverige – Fränstasystrarnas idé ska rädda glesbygden

Stadsbor ska rädda glesbygden från att dö ut. I alla fall om man får tro på tjejerna bakom Swedish Countryside och deras satsning "rent a local".
– Målgruppen är stadsbor eller internationella besökare som vill uppleva det genuina Sverige, säger Maria Molin Söderberg.

Bakom Swedish Countryside hittar vi Fränstasystrarna Maria Molin Söderberg och Rebecca Molin. Deras affärsidé är att hyra ut lokalbor i glesbygden till turister som vill uppleva det som Maria och Rebecca kallar det genuina Sverige.

– Landsbygden är det sista som utvecklas och förändras och vi kommer inte heller behöva förändra den för att locka hit turister. Det är det mest genuina vi har, säger Maria Molin Söderberg.

Det har gått snart nio månader sedan de prisades för "bästa tjänsteidé" på Åkroken Business Incubators "Jag har en idé"-gala. Sedan dess har Swedish Countrysides satsning fått 25 olika "aktiviteter" på sin hemsida där de hyr ut lokalbor.

Aktiviteterna är ett sätt att umgås med lokalbor och på så sätt upptäcka glesbygden. Därför riktar de sig till mindre grupper av turister som vill utforska glesbygden.

– Det är ju privatpersoner som tar emot turisterna till sina egna hem fungerar det inte med stora busslass av turister, säger Maria Molin Söderberg.

Vad händer då om vädret kanske stället till det för en aktivitet?

– Det gör det inte. Går det inte att göra en viss grej på grund av väder så får man hitta på något annat. Det är väldigt flexibelt, menar Rebecca Molin.

Rebecca och Maria vill kunna döda myten om att glesbygdsbor skulle vara enstöringar och otillgängliga. I stället menar de att glesbygdsbor ofta har stora kontaktnät och är duktiga att hitta på saker tillsammans.

– Det är just det som är styrkan. Vill vi hitta på något, som att angla, så är det bara och ringa någon och 30 minuter senare står vi och anglar. Allt är fixat, säger Maria Molin Söderberg.

Just nu expanderar tjejerna sin verksamhet norrut, men målet är att alla Sveriges lokalbor som har något att erbjuda ska finnas samlade på deras hemsida. Utifrån den ska man sedan kunna skräddarsy en resa genom Sveriges glesbygd.

– Drömmen vore ju att starta med havsfiske i Skåne och avsluta med besök i en sameby i norra Sverige, säger Maria Molin Söderberg.

För att nå dit jobbar tjejerna nu på att utveckla hemsidan för att kunna automatisera och göra bokningssystemet mer effektivt. I dag sköts nästan allt manuellt. Efter det ligger kanske världen för deras fötter.

– Vi har ju registrerat "Worldwide Countryside" för att vara säker om det är så att vi skulle gå internationellt, skrattar Maria Molin Söderberg.