Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr kläderna för festen

Bjuden på frackbröllop men ingen frack?

Dags för studentbal men tomt i plånboken?

Du behöver inte springa ut och köpa nya kläder för ett enda tillfälle – hyr i stället!

I källarvåningen till en villa i Fagervik, Timrå ligger KultHyrMagazinet. Den svartmålade lokalen är sprängfylld med festliga plagg. Inte bara för galanta festligheter, utan till största delen är källarlokalen fylld med maskeradkläder för stora och små.

Milla Cederholm ha drivit uthyrningsverksamheten i tio år, och hon har sett många glada festdeltagare hitta sina kläder för kvällen.

Längs ena väggen hänger de långklänningar i olika kulörer som hon hyr ut. De flesta är nyare, men det finns också äldre plagg.

– Men de är nedpackade tills någon frågar efter dem, säger Milla.

Hennes egen favorit är en mörkröd klänning med halterneckkrage och snörning, som för ovanlighetens skull sitter fram. Allt fler av de klänningar hon köper in har snörning för att kunna justeras till rätt storlek och passa fler.

Högsäsongen träder in under våren när det börjar närma sig skolavslutning. Då är det många balbesökare som behöver något tjusigt att klä sig i.

Den klänning som fått vara med om flest fester är lång och sobert grå, utan några dekorationer eller utsmyckningar.

– Den har jag hyrt ut till både skoltjejer och mormödrar, säger hon.

De flesta kunder väljer att ta den försäkring som innebär att man blir betalningsskyldig om plagget skadas. Men hittills är det ovanligt att något plagg förstörs.

– De flesta kommer tillbaka med klänningar som knappt ser använda ut, säger Milla.

Och har man hyrt en klänning, dansat och skrattat och haft sitt livs roligaste kväll att man inte kan förmå sig att skiljas från plagget, ja då går det att köpa loss det.