Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrbilsbranschen mår bra i krisen

Trots finanskrisen är det ännu ingen uppförsbacke för hyrbilsbranschen.
Allt fler hyr bil i stället för att äga en.

Det har gått bättre och bättre för hyrbilsföretagen på senare år och förra årets omsättningsrekord på 2,5 miljarder kronor kommer sannolikt att överträffas i år trots den allt sämre konjunkturen.

Branschen domineras av fem bolag med branschledaren Hertz i spetsen med 11 000 hyrbilar.

Finanskrisen har redan inneburit att affärsmännen flyger mindre och det slår mot uthyrningen av bilar på storflygplatserna. Men fortfarande är nedgången relativt blygsam och samtidigt växer andelen privatkunder snabbt.

– Det är framför allt i storstäderna som allt fler väljer att sälja sin andrabil eller helt enkelt väljer bort att äga bil och i stället hyr bil, säger Roger Ekdahl, ordförande för branschorganisationen Biluthyrarna i Sverige.

– Det handlar om en tillväxt på 200 procent under de senaste åren.

Förklaringen är ökat miljömedvetande och att kostnaderna för att äga och köra bil stadigt ökat.

– Fler och fler väljer att hyra bil under storhelger och under sommaren, säger Anders Tärnell, marknadschef på landets största biluthyrningsföretag Hertz.

– Jag tror att den här trenden kommer hålla sig och det gäller inte minst nu när konjunkturen viker så kraftigt.

Biluthyrarna märker också att allt fler företag väljer bort fleråriga leasingavtal för att i stället satsa på korttidshyror.

Företagssidan står för drygt hälften av de stora biluthyrningsföretagens intäkter. Därefter följer privatmarknaden och uthyrningen av ersättningsbilar till försäkringsbolagen.

– Vi tror på en kraftig tillväxt för uthyrning på månadsbasis till både företag och privatpersoner under 2009, säger Anders Tärnell.

– Det som jag tror kommer ner något nästa år är korttidsuthyrningen till företagen i spåren av finanskrisen. Färre reser men fortfarande ser det mycket bra ut.