Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyvleriet skulle till Ryssland – men hamnade i Timrå industriområde

Hyvleriet skulle säljas till Ryssland men det kom inte fram några pengar.
Nu har Nyqvist såg köpt maskinerna och slår upp hyvleriet i Timrå industriområde.
– Vi räknar med att köra i gång i augusti, säger Kent Nykvist.

Annons

SCA:s hyvleri i Vilhelmina var på väg att transporteras österut. Men när det inte kom några pengar från Ryssland så erbjöd SCA Kent Nykvist, som driver Nyqvist såg i Fagervik att köpa, hyvleriet. Så har nu skett och med en investering på dryga 3,6 miljoner kronor så kommer Timrå kommun få ytterligare ett hyvleri.

– Vi har hyrt lokaler av Norrlandspojkarna på Kabelvägen i Timrå industriområde och där kommer vi att montera upp hyvleriet, förklarar Kent Nykvist som äger och driver Nyqvist såg och hyvleri tillsammans med sönerna Leif och Henrik.

Läs mer om sågen: Nu blir det spik på sågen

Redan nu är det full fart på nedmonteringen av hyvleriet i Vilhelmina. Två långtradarlass har redan gått ner till Timrå och om två veckor så får man tillträde till lokalen på Kabelvägen.

Satsningen innebär att företaget kommer att nyanställa fyra personer. Men det blir också inbromsning av projektet med att flytta försäljningen från Fagervik och öppna ett byggvaruhus i Sörberge.

– Det har vi lagt på is för vi hinner inte med det i nuläget, säger Kent och förklarar att man tills vidare har tomten vid bensinstationen på Berglundavägen som virkeslager.

Läs mer här: Sågen kapar i Fagervik – öppnar nytt byggvaruhus i Sörberge

Nu har Nyqvist såg ett sexårskontrakt med SCA som kommer att leverera virke till hyvleriet in Timrå industriområde. Av det dryga 3,6 miljoner kronor som sågen satsat på det nya hyvleriet har man fått lite mer än 1,2 miljoner kronor i regionalt investeringsbidrag från länsstyrelsen.

– Vi ansökte om det och fick ett positivt svar, säger Kent Nykvist.

Läs mer om tidigare bidrag: Sågföretag får regionalt bidrag

Satsningen på hyvleriet betyder att Nyqvist såg kommer att ha dryga dussinet anställda till hösten.