Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Ånge fanns julstämningen

Snöflingorna föll sakta i luften när julstämningen infann sig på torget i Ånge. Första advent firades med den årliga julmarknaden som arrangeras av Lions klubb och köpmännen i Ånge.

Över 30 stånd fanns på plats och man kunde köpa allt från hjortronsylt och hemkokt blåbärssaft till leksaker eller fårost. Privatpersoner, föreningar och skolklasser stod för försäljningen. I ett av stånden fanns klass fyra på Björkbackaskolan. Katarina, Matilda och Simone, elever i klassen, stod och sålde kakor och kolor som de själva tillagat.

– Vi ska tjäna in pengar till klasskassan, så vi kan åka på klassresa i slutet av femman, berättar de.

Samtidigt vill eleverna sälja en lott till pepparkakshuslotteriet de också säljer i sitt stånd.

Vackra kransar av granris och röda sidenband hängde tätt intill varandra i ett av stånden. I Strömmens gårdsmejeris stånd kunde man provsmaka olika ostar i olika form och smak. Förutom olika delikatesser och fina hantverk fanns även ett informationsstånd från Heliås, angående den eventuella friskolan som planeras startas efter nedläggningen av Erikslundsskolan.

Längs vägarna i centrala Ånge brann marschaller och i stället för gatlyktor lyste stjärnor.

Nog hade julkänslan riktigt infunnit sig då tio små tomtar med röda tomteluvor kom intrippandes på torget med facklor i en liten kortege. Från en scen man satt upp på torget presenterades olika aktiviteter i närliggande byggnader med bland annat en uppvisning med elever från musikskolan.

Främst barnfamiljer fyllde torget och medan barnen roade sig på egen hand i en stor snö hög kunde föräldrar i lugn och ro gå runt bland stånden.

Det var inte bara i centrala Ånge dey var julskyltning, utan även i Fränsta.

Längs Fränstavägen hade man satt upp olika stånd och marschaller. Från en balkong strömmades julmusik, ur en högtalare, samtidigt som en representant från Lions berättade om de olika aktiviteterna så som tomtejakt och fiskedamm med ett garanterat napp.

Utanför Coop Nära hade Äventyrsturism linjen från Ålsta folkhögskola slagit läger. För en ringa slant på 20 kronor kunde man skjuta en älg eller kanin med paintboll-kulor. Längs vägen spatserade även tomten i en stor pälsrock.

– Jag är en affärsmässig tomte, jag går omkring och säljer paket i stället för att ge bort dem, säger Tomten och skrockar medan barnen kramar om honom.