Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Birsta anordnas raketfritt nyårsfirande: "Vi gör det för hundarnas skull"

Det vankas fyrverkeritider och många husdjur blir skrämda av smällare och raketer. Nu erbjuder Birsta Hundcenter ett tystare nyårsfirande för deras fyrbenta vänner.
– Det är viktigt att hundarna känner trygghet även på nyårsafton, säger ägaren Susanne Björndotter.

Annons

Både hundar och deras ägare är välkomna till premiären av nyårsfirandet. Förutom promenader, middag och lek kan besökarna välja att spendera natten på centret.

– De som kommer hit söker lugn och ro, men möjligheter för aktivitet finns. Vi kommer att ha vår inomhushall tillgänglig där leksaker, spel och redskap kan användas.

Läs också: Flyr fyrverkerierna i Sundsvall för nyår på Arlanda.

Stress och oro är ett vanligt problem bland hundar när det nya året ska firas. Många ägare har svårt att kontrollera sina hundar som skräms av fyrverkerierna. Det raketfria initiativet från centret har fått positiv respons från omgivningen.

– Det är många som tycker att det är en jättebra idé och vi ser att behovet finns. Kring vissa flygplatser med fyrverkeriförbud finns liknande koncept, men det är inte alla som har råd eller möjlighet att resa iväg.

Två år i rad har verksamheten haft sitt hundpensionat öppet under nyårsaftonen och märkt av lugnet kring Birsta.

– Det är ett perfekt ställe för hundar just då. Vi kan dock inte garantera att det är helt fritt från smällare eftersom det inte finns något förbud här, men det är i princip helt tyst. Det finns knappt en människa i Birsta då och än mindre ljud från fyrverkerier.

I Ånge kommun är det från och med i år endast tillåtet att skjuta raketer mellan klockan 23.00 och 01.00 under nyårsaftonen. Susanne Björndotter välkomnar ett liknande förslag i Sundsvall.

– Jag tror att det kan bli svårt att förbjuda fyrverkerier eftersom det är en så stor del av ett nyårsfirande. Men däremot önskar jag att man kan visa hänsyn till hundarna och begränsa användandet inom en viss tidsram under kvällen och natten.