Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I bubblornas värld

Man blir fast efter första gången. Bara 18 meter ned utspelar sig en rogivande scen, dit telefoner, stress och brus inte når. Och att ta dykcertifikat utomlands är lättare än vad många tror.

Annons

– Det är total avslappning. Många säger att de upplever en stark frihetskänsla, säger Miro Tomaszewski från Stockholms dykcenter.

Det marina livet och de spektakulära miljöerna lockar. Varje år certifieras 6|000 dykare i Sverige.

Under vinterhalvåret är Miro med och arrangerar weekendkurser i bland annat vattnen runt Mallorca och Malta. Han rekommenderar att man läser teorin i Sverige och även gör de obligatoriska pooldyken på hemmaplan. En hälsodeklaration ska alltid fyllas i. Allt för att på bästa sätt kunna njuta av vistelsen i öppet vatten. I bagaget packas mask, snorkel, fenor plus en ändamålsenlig väska. På resan återstår då bara att klara av uppdyken i havet.

– Men man förtjänar ett certifikat. Man köper det inte. Det är precis som ett körkort, betonar Miro.

Därefter är det bra att vistas bland bubblorna i öppet vatten minst en gång om året.

– Och så ska man föra loggbok. För sin egen skull.

Utbildningsbeteckningarna hos arrangörerna är många: CMAS, NAUI, PADI, SSI. Vilken ska man välja? Miro menar att det är precis som ett bankkort, vem som utfärdar är inte det viktigaste. Open water är standardiseringen. Det är det viktiga, för att få kunskapen att dyka på 18 meters djup.

När han själv ska dyka söker han sig gärna till Landsort. Vraken på botten längs farlederna in till Stockholm är en outsinlig källa till äventyr. I Medelhavet lockar den kroatiska ön Rab och dess koraller i alla regnbågens färger. Speciellt de träd- och buskformiga hornkorallerna i starka kulörer väcker känslor.

En augustidag i Röda havet efter avslutad vrakdykning har satt spår. Vid båtarna samlades en flock delfiner med nyfödda ungar. De dykare som hade luft kvar i tubflaskorna hoppade tillbaka i vattnet. Under havsytan tog djuren emot besökarna med ett rofyllt lugn.

– Det är min bästa upplevelse ... när en mamma tittar rakt in i kameran, och under magen glider bebisdelfinen med. Det var ett enastående dyk i 40 minuter, säger Miro i känslosam ton.

För många blir dykresan också en sak som involverar hela familjen. Man kan ta dykcertifikat från tio års ålder och upp så länge hjärta, öron och lungor hänger med. Att vi trivs som fisken i vattnet är inte så konstigt. Jorden utgörs till 70 procent av vatten. Liksom människan.

– Alla kan lära sig att dyka bara man ger det tid, säger Miro Tomaszewski.