Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag går startskottet – intresset för jubilerande Littfest i Umeå är större än någonsin

Ebba Witt-Brattström, Börje Ahlstedt, Arkadij Babtjenko och Josefin Klougart är bara en handfull av alla författare man kan möta på årets jubilerande Littfest i Umeå, bokfestivalen som numera är Nordens största.
I dag, torsdag, rullar den i gång.

Littfest i Umeå började i mindre skala för tio år sedan. I år är intresset större än någonsin för den tre dagar långa litteraturfestival som kan ståta med inte mindre än 120 namnkunniga gäster.

För bokälskaren erbjuder festivalen en pappersprasslande påse med allsköns gott och blandat. Fristadsförfattare möter sms-novellister möter provokativa kvinnor möter finsk poetry slam möter poesibroderi möter den beryktade Kulturmannen.

Glesbygd och kvinnofrågor återfinns i flera programpunkter, bland annat hos jämtländska författaren och krönikören Elin Olofsson, ett sent tillkommet namn på festivalen. Hon debuterade 2013 med romanen "Då tänker jag på Sigrid"; året därpå kom "Till flickorna i sjön". I januari 2016 kom hennes tredje roman Gånglåt, där hon fortsätter att skriva om liv och villkor för kvinnor på landsbygden.

Litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström, rykande aktuell med den lyriska romanen "Århundradets kärlekskrig", går även hon i bräschen för jämställdheten. Under festivalen medverkar hon i en diskussion om Kulturmannen, en av fjolårets största kulturdebatter; under fredagen träffar vi henne för att diskutera frågan ur ett glesbygdsperspektiv.

Biljetterna har gått åt som smör i solsken och trycket har varit stort på arrangörerna.

Viktor Hariz är en av de som jobbat både dag och natt för att nåla fast de sista lösa trådarna innan startskottet går.

– Vi har vuxit kontinuerligt under de här tio åren utan att egentligen marknadsföra oss, det handlar mycket om mun mot mun-metoden, säger han.

– Läsning och litteratur kan lätt uppfattas som lite torrt och akademiskt, men vi har lyckats förvandla det till något spännande som lockar folk. Här kan publiken hänga med författare och artister, slappna av med ett litteraturquiz samtidigt som Svenska Akademien sitter bredvid.

Samtidigt är det sociala läsandet på uppgång.

– Litteraturtidskrifter, bokcirklar, det finns ett stort intresse för allt det här. Läsandet om böcker visar att det finns en diskussion om litteratur som är levande och viktig.

Flera av gästerna på årets Littfest är internationella dissidenter. Bland de bokade namnen finns den ryske Tucholskypristagaren Arkadij Babtjenko och den syriska författaren Samar Yazbek. I övrigt präglas årets festival av flera mindre teman som exempelvis serieromaner; ytterligare teman är krig och migration.

I fjol var Umeå kulturhuvudstad, vilket firades med en rad aktiviteter och en hel del buller och bång.

– Det fortsätter vi med nu under vårt tioårsjubileum. Men vi försöker också ha någon form av allvar med tanke på hur det ser ut omkring oss, säger Patrik Tornéus, koordinator på litteraturfestivalen.

Förutom en lång rad programpunkter finns möjlighet att mingla bland bokbord, föreningar, förlag och organisationer. Viktor Hariz konstaterar med lite sorg i rösten att han själv knappast kommer att hinna med att besöka något av programmen.

– Jag kommer inte att ha tid att titta på något. Men om jag kunde så är jag mest peppad på Arkadij Babtjenko; jag läste hans debutroman "Krigets färger" och den var det absolut bästa jag någonsin läst. Får jag skaka hand med honom är bara det en enorm upplevelse.