Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I den bästa av Sundsvallsvärldar

Annons

I denna skälvande andra månad av nådens, eller möjligen onådens, år 2016 cirkulerar påfallande mycket av den lokala debatten - inte minst på insändarplats i ST - om Stora torgets utformning och om det ska vara en eller två filer för biltrafik förbi Casino Cosmopol.

Krönikör Nygren ska, eftersom han redan har haft klart uttalade åsikter om Stora torgets ombyggnad, åtminstone för stunden knipa näbb om just detta omtvistade ämne.

Men även om Alzheimers i den bästa av världar enbart hade varit ett ölmärke för oss som vill glömma, kan undertecknad inte undgå att reflektera lite kring en krönika han skrev i Dagbladet för ganska precis ett år sedan om hur Sundsvall som stad egentligen borde ha utvecklats, eller närmare bestämt hur befintliga byggnader borde ha använts.

Krönikör Nygren kan inte betrakta Mittuniversitetets stilfulla uppenbarelse utan att föreställa sig att det området, i den bästa av Sundsvallsvärldar, borde ha varit bostäder.

Och att Nordea-huset skulle göra sig alldeles utmärkt som hotell, i stället för som nu - åtminstone för småkunder som inte längre verkar välkomna genom den forna huvudentrén - framstå som en bussvänthall på den rumänska landsbygden.

Mittuniversitetets läge är heller inte att leka med. 

Häng med här.

Föreställ er bostadsrätter varvat med hyreslägenheter och ett äldreboende, nostalgisk nog på den plats där Sundsvalls vagga stod. Närheten till Himlabadet, och promenadavstånd till city för många butiks- eller kontorsslavar, är väl heller inget att fnysa åt. 

I stället blev det, som undertecknad beskrivit det, lyxbås för plugghästar.

Men nyss nämnde undertecknad måste ändå återknyta till Stora torget, efter att i förra veckan ha sammanstrålat med en audiokunnig medborgare i city. 

Den audiokunnige medborgaren sa, i komprimerad version:

"Nu när torget ska byggas om, borde en stor utomhusscen byggas från Hirscka huset. Lägger man scenen där, och river de hiskliga före detta taxibyggnaderna som nu inhyser krog, får man en öppen publikplats som sträcker sig ända till Vängåvan. Man skulle få ett fullgott alternativ till Norrporten arena, mitt i city. Flera tusen fler skulle få plats, publikmässigt. För stora, internationella artister."

Tyvärr är det ju så att våra folkvalda lokalpolitiker påfallande ofta fullständigt verkar strunta i Sundsvallsbornas åsikter och i stället följa för dryga skattekronor inhyrda konsulters inte sällan långt från lyckade slutsatser.

Ibland är det svårt att kringgå det faktum att en fuck up, eller möjligen duck up, som Kalle Anka skulle trivas alldeles utmärkt i Sundsvall.