Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Jämtland startas de privata vårdcentralerna ute i glesbygden

Jämtland Härjedalens primärvård är omvända världen.
På grund av ersättningssystem har privata vårdgivare valt att satsa i glesbygden, men man undviker Östersund.

Annons

I Västernorrland är det i de befolkningstäta delarna som Sundsvall-Timrå, Härnösand och Örnsköldsvik som privata vårdgivare har lockats att starta vårdcentraler.

I Region Jämtland Härjedalen är det tvärtom på landsbygden som man startar privata vårdcentraler, nämligen Nya Närvården i Hotings/Strömsund/Hammerdal och de ekonomiska föreningarna med Fjällhälsan i Hede samt Offerdals hälsocentral.

– När vi gjorde hälsovalet så för att kunna behålla hälsocentraler i glesbygden så la vi rätt mycket på glesbygdsersättning. Det gör att det är jättetufft att driva primärvård i Östersund. Man hittar ingen lönsamhet som det ser ut i dag i själva Östersund och vi dras dessutom med ett jätteunderskott som ökar på grund av bland annat stafettläkare, säger Ann-Marie Johansson (S), regionråd i Region Jämtland Härjedalen.