Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kölvattnet efter asylfartyget Ocean gala – lösning på konflikten dröjer

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Trots att det har gått nära ett år sedan rederiet Floating Accomodation stämde Migrationsverket för avtalsbrott dröjer ärendet ut ännu mer på tiden.
Nu jobbar man för en förlikning för att slippa gå till åtal.

Rederiet Floating Accomodation hade planer tillsammans med Migrationsverket på att ta emot 1 600 asylsökande på fartyget Ocean gala, men planerna gick i stöpet. Därför stämde Floating Accomodation Migrationsverket på 250 miljoner kronor för avtalsbrott.

Nu skriver P4 Västernorrland att domare att processen drar ut på tiden och att man jobbar för att nå en förlikning för att slippa gå till åtal.

– Domstolen och parterna jobbar för att hitta en förlikning, sedan om vi lyckas eller inte är en annan sak, säger Anders Heiborn, domare vid Norrköpings tingsrätt till P4 Västernorrland.

För Plus-kunder: Asylfartyget Ocean Gala har bytt namn – satsar på kryssningstrafik

Rederiet Floating Accomodations ville från början att domstolen skulle slå fast att Migrationsverket hade brutit ett avtal med rederiet värt 250 miljoner kronor. Nu har Floating Accomodation specificerat kostnader för nära 175 miljoner kronor som de vill att Migrationsverket ska betala. Att man gör den juridiska ändringen från en så kallad fastställetalan till fullgörelsetalan innebär att ärendet kommer dra ut ännu mer på tiden.

Läs också: Ocean Galas ägare stämmer Migrationsverket på 250 miljoner kronor: "De är en skam för Sverige"

Att beloppet har ändrats från 250 miljoner kronor till cirka 175 miljoner beror enligt Anders Heiborn på ändringen i rederiets stämningsansökan.

– De har gjort en uppskattning från början att det är 250 miljoner kronor, för talan var ju från början inte gjord som en fullgörelsetalan. Nu när de har sammanställt det här så har de landat på ett konkret belopp och jag vet inte hur de har kommit fram till just det beloppet, säger Anders Heiborn till P4 Västernorrland.

FLER NYHETER:

Takida-Robert ställer in sommarpratet: "Jag är ledsen"

För Plus-kunder: Många vill byta namn efter nya lagen – här är de 486 namnen du kan välja

Stannade för att kissa längs E4 i Timrå – blev nedslagen och knivskuren: "Väldigt ovanlig händelse"

För Plus-kunder: Thelinavtalet anmäls som ekobrott: ”Ska kräva pengarna tillbaka”