Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kväll tar han tillbaka sina erkännanden

I kväll tar den långa och invecklade historien om Thomas Quick ännu en ny vändningi en tv-dokumentär.
Den påstådde seriemördaren hävdar nu att hans erkännanden saknar verklighetsbakgrund.
Jag säger någonting om att det finns hemligheter i mitt liv. Och så blir det den här historien om att jag har nog dödat Johan Asplund, säger han till SVT:s Hannes Råstam.

Thomas Quick är en av de mest omskrivna brottslingarna i vår tid. Han har tidigare erkänt ett 30-tal mord, och dömts för åtta av dessa. Polisutredningarna, rättspsykiatrins inblandning och domstolarnas bevisvärdering har kritiserats hårt av bland andra polisprofessorn Leif GW Persson.

I kväll kan kritikerna få rätt. Om man ska tro förhandsinformationen säger Thomas Quick nu att flera eller alla erkännanden är falska.

Dokumentären är inte så hårt kopplad till enskilda mordfall. Den fokuserar mest på omständigheter kring utredningsarbetet och rättspsykiatrin, säger journalisten Hannes Råstam.

Trots kritiken. I Thomas Quicks historia finns flera mycket allvarliga brott, och han har länge ansetts mycket farlig.

Redan under skoltiden på 60-talet rapporterades han för sexuella närmanden mot skolkamrater.1970 betecknades Thomas Quick av undersökande läkare som "sadistisk pedofil". Han dömdes då för fyra överfall på pojkar, gärningar som i dag skulle betecknas som grov våldtäkt av barn och i ett fall dråpförsök.

1974 knivskar Thomas Quick en homosexuell student i Uppsala och lämnade honom att förblöda. Studenten överlevde mirakulöst, Quick befanns skyldig, men fick åtalseftergift.

1991 hade Thomas Quick dömts till sluten rättspsykiatrisk vård för grovt rån. I terapisamtal på Säters sjukhus inledde han sina erkännanden. Den förste han pratade om var Johan Asplund, och det var det senaste mordet han fälldes för. Diagnosen lydde då "dissociativ personlighetsstörning och sexuell sadism".

Johans mamma, Anna-Clara Asplund kommer att sitta framför tv:n i kväll.

Jag ser fram mot den här dokumentären. Jag har ju aldrig trott på Thomas Quick, säger hon.

Förre lagmannen Rolf Hammar var med och dömde Thomas Quick för mordet på Johan Asplund, 2001. Han är bortbjuden och kommer inte att titta på dokumentären i kväll. Han vill inte heller kommentera betydelsen av att Quick nu verkar ta tillbaka sina erkännanden.

Jag har lämnat ifrån mig det där arbetet. Justitiekanslern har granskat vår dom och tyckte att den var hyfsat bra, säger Rolf Hammar.

Thomas Quicks advokat Thomas Olsson vill ännu inte kommentera vad som ska hända härnäst, om Thomas Quick vill begära resning eller på annat sätt bli rentvådd.

Jag ska ha en avstämning med Thomas under måndagen. Därefter lämnar vi besked om hur vi ska gå vidare. Det finns flera olika handlingsalternativ, men hur vi gör får ni veta då, säger han.