Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I ljuset spricker trollen – ST träffar näthatarna

När en uppretad Härnösandsbo skrev att Elin Nilsson borde hoppa från utsiktstornet på Norra berget menade han att hon borde sluta med politik.
Sollefteåbon som skrev att hon är ful säger att han genast ångrade sig och tog bort kommentaren.
En tredje man skrev att sådana som hon borde få ett nackskott.
– Det skrevs från min Facebookprofil men det är inte jag som har skrivit det, hävdar han.

Chatt: Därför träffade vi näthatarna – ställ dina frågor kring publiceringen

De brukar kallas för näthatare. Eller troll. Men åsiktsstarka kvinnor som ofta utsätts menar att det snarare handlar om ett slags kvinnoförakt som bygger på gamla strukturer.

Under en resa från Sundsvall, via Härnösand, till Sollefteå, hälsar vi på hos några män i olika åldrar som har postat kränkande kommentarer eller indirekta hotelser riktade mot fullmäktigeledamoten Elin Nilsson (M). Kommentarerna har skickats till öppna och välbesökta nätsidor med männens Facebookprofiler som avsändare. Därför ville vi ställa frågor om hur de tänkte.

I stället för att debattera de politiska frågorna som utlöste deras reaktioner har Elin Nilsson fått veta att hon är ful, att hon ser ut som en jävla häxa, att sådana som hon borde få ett nackskott och att hon skulle göra Västernorrlänningarna en tjänst om hon hoppade från utsiktstornet på Norra berget.

Men i ljuset spricker trollen. Torbjörn Berengren som uppmanade Elin Nilsson att hoppa säger sig inte önska livet ur henne.

– Nej, men hon borde bort från politiken. Det är det jag menar och blir man uppretad så reagerar man därefter, säger han.

Han säger att han skrev kommentaren för att Elin Nilsson "jobbar emot Sollefteå" och han tror inte att hon tar uppmaningen på så stort allvar.

– Hon lär nog ha fått många sådana där kommentarer så hon är säkert ganska garvad.

Han motsätter sig att universitetet i Härnösand, och kanske även Sollefteå sjukhus, får stryka på foten och att allt lokaliseras till Sundsvall.

– Det här handlar om Sundsvallsbornas sätt att jobba mot Härnösand och Sollefteå och får man en smäll så slår man tillbaka, säger Torbjörn Berengren.

Vid frågan om varför han inte skriver om sakfrågan utan i stället angriper Elin Nilsson som person säger han att det beror på att hon har varit inbladad i många "bråk".

– Hon borde ge sig någon gång. Retar man ett bi så sticker det.

Kommentaren om att hon borde hoppa publicerades på Facebooksidan "Sollefteå Framtidens Akutsjukhus" där tonen emellanåt har varit tämligen hätsk.

En man i Sollefteå skrev vid ett tillfälle om Elin Nilsson att: "Ful var hon också! Behöver hon uppmärksamhet?".

När Andreas Helander konfronteras med frågan om varför han angrep politikerns utseende uppträder han stressat:

– Ja, fast den kommentaren tog jag ju bort efter en sekund, säger han, varpå han vänder oss ryggen och skyndar tillbaka in på sitt arbete.

Från Sollefteåbon Mikael Sellins Facebooksida skickades också en kommentar angående Elin Nilsson, som väl nästan uppfattas som ett hot, nämligen att: "Bonusen till dessa begåvade individer borde vara ett nackskott".

– Det är jag på bilden, det är min logga och mitt namn, men det är inte min kommentar. Det är nog ganska vanligt att man blir utsatt för facerape eller vad det kallas, men jag har då inte har skrivit något, säger han.

Att någon annan därmed ska ha gjort intrång på hans Facebookkonto och hotat folk i hans namn bryr han sig inte om.

– Det rör mig faktiskt inte i ryggen. Jag vet vad jag skriver och det står jag för. Det andra skriver på min sida kan jag inte påverka, säger han.

Efter att haten och hoten mot åsiktsstarka kvinnor har lyfts fram senaste tiden fick Elin Nilsson under måndagskvällen ta emot en ursäkt av mannen som uttryckt att hon ser ut som en "jävla häxa". Så här skriver han: "Det jag skrev inser jag nu var jättedumt när jag får höra om all skit du får ta. Jag har absolut ingenting emot dig personligen eftersom jag inte vet vem du är. Det jag reagerade på var att Sundsvall tar allt från Härnösand och jag uttryckte mig ganska fel. Så jag ber så hemskt mycket om ursäkt".

Här kan du läsa mer om hatet mot Elin Nilsson.

Sjukhusfrågan orsakade en hatstorm.

Hoten har fått konsekvenser.

Elin Nilsson, Sofia Mirjamsdotter och Lina Norberg Juuso har många tankar om mäns hat mot åsiktsstarka kvinnor.

Läs också:

Elin Nilssons debattartikel: Att aldrig gå i flock och bryta mönster