Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"I måndags var beskedet att det inte skulle bli några personalneddragningar"

Den ryska koncernen Rusal överväger att avveckla Kubal, Sveriges enda aluminiumsmältverk.
– Vi tittar nu på Kubal, säger koncernchefen Vladislav Solovjev till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Orsaken är att priset på aluminium nu är det lägsta på sex år. Det gör att Rusal planerar att minska produktionen, vilket ST berättat om tidigare.

För de drygt 430 anställda på Kubal kommer koncernchefens uppgifter som en kalldusch.

– Ja, så sent som i måndag fick vi helt annan information. Då sades det att produktionen skulle fortsätta som tidigare och att det inte skulle bli några personalneddragningar, säger Agneta Gustafsson, personalchef på Kubal.

Metallfackets ordförande Stefan Hultman säger samma sak. Han ställer sig tveksam till uppgiften om att Kubal skulle vara hotat.

– Då borde vi ha fått den informationen, säger han.

I måndags informerade Kubals vd Davide Garofalo, efter samtal med Rusals ledning, att Kubal måste sänka sina årskostnader med omkring 40 miljoner kronor. Det motsvarar drygt två procent av bolagets försäljning.

Men Michael Mannskär, fackordförande för Ledarna på Kubal, pekar på att det också talades om nya investeringar.

– Det handlade både om nya katoder för över 40 miljoner kronor och en ny transformator, som också kostar mycket pengar, säger han.

Till nyhetsbyrån Reuters säger dock Rusals koncernchef Vladislav Solovjev att man ska ta beslut om var neddragningarna ska ske i mitten av december.

– Vi har inte bestämt oss ännu. Nu tittar nu på Kubal, säger han.

Och han är inte felciterad. Det bekräftar Davide Garofalo, som befinner sig i Ryssland, när Agneta Gustafsson ringer upp honom.

– Nej, men hur det blir beror på hur marknaden utvecklas. Att man tittar på Kubal beror förstås på att vi har högre kostnader i form av el, personal och sådant än smältverken i Ryssland. Men samtidigt arbetar vi hårt för att bli ännu effektivare och några beslut är som sagt inte fattade ännu, betonar Davide Garofalo.

Att Kubal är koncernens enda smältverk utanför Ryssland kan också spela in förstås.

Anledningen till Rusals planer är det dramatiska prisnedgången på aluminium i höst. Priset har den senaste tiden legat klart under 1 500 dollar per ton och för ett år sedan låg det över 2 000 dollar per ton.

Det innebär att de flesta smältverk i Europa nu går med förlust, även Kubal.

Läs även: Ambassadören oroad för Kubals framtid

Det här skapar förstås oro på Kubal, men smältverket har varit i gungning flera gånger tidigare och personalen är ganska luttrad. Att Rusal gick in som nya ägare för nio år sedan blev också räddningen för företaget den gången.

Agneta Gustafsson tror att Kubal har en bra chans även nu.

– Vår produktion håller bra kvalitet och vi är snabba på att anpassa oss till kundernas behov.

Michael Mannskär, Ledarna, tror också att Kubal överlever ägarnas beslut i december.

– Ja, det har gjorts jättestora investeringar de senaste åren och vi har ett gjuteri som håller toppklass.

Kubal tillverkar nu 128 000 ton aluminium per år, medan Rusalt totalt tillverkar drygt fyra miljoner ton.

Enligt Vladislav Solovjev tittar man, förutom på Kubal, också på smältverket i Kandalaksja i nordvästra Ryssland, som har en årlig kapacitet på 76 000 ton, samt på smältverket i Novokutznetsk i Sibirien med en kapacitet på 195 000 ton.