Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I naturens närhet

Konst
Almamia
Lars Häggmark: Naturnära – bilder från skog till hav

Att se det lilla i det stora är självlärde fotografen Lars Häggmarks signum. I hans naturbilder ryms millimetersmå snäckor, fjärilens utslagna vingar och frostnupna rosor. På detaljnivå har han rört sig och fångat det som vi vet finns där, men sällan tänker på, eller bryr oss om. Ofta eftersom vi ständigt är på väg, nån annanstans.

Men Lars Häggmark stannar upp. Han ser, och har förevigat naturens skönhet i ett trettiotal bilder på Almamia, konsertlokalen som blivit tillfälligt galleri. Bilderna är tagna främst runt hans hus och stuga på Alnö, men även Horte, Sidsjön och på Visingsö.

Här finns även mer storslagna vyer, som "Kvällsljus i hagen" och "Midsommaraftonens sista sol", tagen minuterna innan skuggorna sänker sig över landskapet.

Att gå runt i den lilla lokalen och titta på de enkla men uttrycksfulla bilderna gör att man sjunker ner i ett behagligt lugn. Att se de små stenarna och pyttesmå snäckorna i verket "Småsnäckor i sanden" är fascinerande. Tänk att allt det där vackra bara ligger där och väntar på att upptäckas.

Bäst tycker jag nog om de tre sammanhängande verken "Istulpan", där han fotograferat tulpaner infrusna i isskulpturer av konstnärskollegan Håkan Eriksson. Det ser ut som om tavlorna är oljemålningar, men går man lite närmare inser man att det är fotografier. Mycket tjusigt.

Det är faktiskt lite svårt att tänka sig att debutanten Lars Häggmark inte ens hade tänkt ha en utställning. Men när Yamandoú Pontvik på Almamia såg bilderna beordrade han Häggmark att ställa ut dem i Almamias lilla lokal.

En småskalig, men förträfflig kulturgärning som kan upplevas fram till 19 mars.