Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Oscarsnominerade "Spotlight" är den grävande journalisten hjälte

Journalisten som hjälte – det är temat i den mångfaldigt Oscarsnominerade filmen "Spotlight" om några undersökande journalister på tidningen Boston Globe som avslöjar katolska prästers övergrepp på barn.

Annons

"Spotlight" berättar den sanna storyn om hur ett gäng undersökande journalister på tidningen Boston Globe i början av 2000-talet avslöjade katolska prästers sexövergrepp på barn:

– Det är en hyllning till den här sortens journalistik, som den kunde bedrivas innan industrin kollapsade, säger den Oscarsnominerade regissören Tom McCarthy till TT.

Allt sedan "Spotlight" visades på filmfestivalerna i Venedig och Toronto har den liknats vid klassikern "Alla presidentens män". Det är en rakt berättad film om hur journalisterna får ett tips och sedan metodiskt gräver fram sanningen om hur den katolska kyrkan i åratal har känt till övergreppen men systematiskt har skyddat de pedofila prästerna. Filmen har tagit sin titel från namnet på denna grupp av grävande journalister som den skildrar.

– I dag är så många tidningar försvunna. Två man ska göra det jobb tio gjorde tidigare. Det gör att det är lättare för korrupta politiker och andra att komma undan. Vi filmade mycket i Boston Globes riktiga lokaler, och det var deprimerande, där var stora utrymmen som inte längre användes, säger Tom McCarthy.

Mark Ruffalo spelar Michael Rezendes, en av de journalister som filmen handlar om. Ruffalo har, liksom Rachel McAdams, som spelar en av de andra i teamet, Oscarsnominerats i kategorin bästa biroll.

– Mike höll sig på avstånd. Folk litar inte på Hollywood, och vi måste slåss mot alla förutfattade meningar. Vi måste jobba för att de ska lita på oss. Vi måste övertyga dem om att detta ska fungera, säger Mark Ruffalo.

– När jag gjorde filmen fick jag en djupare förståelse för journalistyrket, för det metodiska i arbetet. Disciplinen är verkligen beaktansvärd.

Tom McCarthy förklarar att verklighetens journalister var involverade i hela produktionen. De var ofta med under inspelningen och talade om det journalistiska arbetssättet.

– Första gången de sett den färdiga filmen gick de iväg för att diskutera den, vi fick inte följa med. Sedan fick vi mejl där de sade att de tyckte om den. Men på många sätt hade den grävt sig in i deras hjärtan och deras själar, och sådant tycker reportrar inte om, säger han.

Den verklige Michael Rezendes säger i telefon till TT:

– Visst är filmen en hyllning till grävande journalistik, men jag har inte en lika pessimistisk syn på den som Tom McCarthy. Spotlight finns fortfarande, och vårt team är större nu än det var 2006. Spotlight startade 1970 och gör fortfarande ett väldigt viktigt arbete.

Även om Michael Rezendes har en mer positiv syn på dagens journalistik än Tom McCarthy så framhåller han att journalistiken är under press och att den gamla affärsmodellen inte längre fungerar. Men det finns bra, undersökande journalistik på nätet, även om det är för tidigt för att veta vart det ska ta vägen, resonerar han:

– Filmen slår larm om att det är viktigt för demokratin att journalistiken fungerar. Stora tidningar som New York Times och Washington Post har möjlighet att göra grävjobb som tar lång tid, och det är möjligt att Boston Globe är ett undantag bland de något mindre tidningarna i USA.

Michael Rezendes tycker att "Spotlight" mycket precist fångar andan och substansen i grävteamets arbete, men att det var nervöst till en början.

– Vi anförtrodde ju dem vår berättelse. De förvaltade den väl. Och det var inga tillagda sexscener eller biljakter. Det är en rak story, säger han.

"Spotlight" har svensk biopremiär den 12 februari.