Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I politiken behövs företrädare för alla intressen

Vi medborgare har länge haft en tendens att strunta i politik. Vi ser politik som något som politiker skall hantera och handha. Vi ser politiker som några som skäller på, och misskrediterar varandra, i den offentliga debatten, men som utanför det mediala kliar varandra på ryggen. Men politik är alldeles för viktig för att lämnas över till den politiska professionalismens eget godtycke.

Läs också: Vi måste enas för att vända utvecklingen

Det gäller alla led, riks- regional- och kommunalnivåerna. Vi kan hela tiden se tillkortakommandena. Socialisterna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samt deras transport-kompani Miljöpartiet, sågar ihärdigt och målmedvetet på den gren de sitter på. Man går till fälttåg mot vinster i välfärden, mot de fria skolalternativen och mot överhuvudtaget allt som inte står direkt under deras domvärjo.

Men de resurser som man skall fördela inom politiken skapas ju i all huvudsak av den fria företagsverksamheten. Och av vad vi kan exportera, och hur vi kan ersätta import med egen produktion. Dessa skapade resurser skall ju räcka till för att finansiera all offentlig verksamhet. Den privata verksamhetens bidrag, i form av företags- och arbetskraftsbeskattningen är ju det som tillför vårt lands ekonomi nödvändiga resurser. Alla offentliganställdas skatter är ju en återbetalning av en del av de medel som belastat samhällsekonomin. Men alla behövs ju för att samhället skall kunna fungera säger någon. Ja visst, absolut! Men det vore mycket bättre om så mycket som möjligt kunde privatiseras så att ett vinstintresse kunde effektivisera verksamheten.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jag tänker ibland på att socialistisk politik jämfört med ett borgerligt alternativ, är ungefär som att jämföra Konsum med Ica. Är korv, limpa och mjölk billigare på Konsum än på Ica? Är personalen hos Kooperativa förbundet i en bättre situation än de som jobbar på Ica? Skapas det fler jobb på Konsum än på Ica? Ica är en vinstdrivande verksamhet som ger sina ägare vinst. Javisst, men det drabbar inte deras kunder. Nej det är faktiskt tvärtom.

I politiken behövs det företrädare för många olika intressen. Och i demokratins namn är det folkflertalets vilja och valresultat som skall avgöra. Men politik borde paras med erfarenheter från en konkurrensutsatt verklighet i det reala livet. Där finns upphandlingskompetens och uppföljningserfarenhet med ovärderlig och gedigen kapacitet. Värdet av våra gemensamma ekonomiska resurser, (bevillningsmedlen) skulle verkligen kunna optimeras om de politiska besluten kunde grundas på reala bedömningar parade med politiska intentioner.

Läs också: År 2016 läggs till handlingarna – nu fortsätter vi bygga Sverige starkt

Vissa (S) pratar att slopa blockpolitiken. Det tror fan det. De vill alltså hitta fler transportkompanier. Inget vore mer förödande än en sådan ordning. Det är en himmelsvid skillnad mellan de som vill socialisera (det finns mängder med skräckexempel) och de som vill att verkligheten och de mänskliga krafterna skall bli oss alla till gagn.

För övrigt hyser jag ingalunda några sympatier för Sverigedemokraterna, men jag kan inte förstå hur politiker i de andra (samtliga) partier kan försöka ignorera en demokratisk kraft, en av de tre starkaste (folkviljorna) i svensk politik. Någon fältherre i det förgångna uttalade: "Sina fiender måste man se till att ha så nära sig som möjligt. Det är bara så, att inte negligera, som man kan neutralisera en kraft som man vill reducera".

Rune Östberg Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel