Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Reinfeldts spår

/
  • Anna Kinberg Batra antas bli ny ledare för Moderaterna.

Den 14 november smäller det. Då ska samtliga moderata länsförbund ha nominerat den kandidat de vill se som Moderaternas nya partiledare.

Annons

Just nu pekar allt på att Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, kommer att ta över efter Fredrik Reinfeldt – som tycks ha gått i politiskt ide. Kinberg Batra har själv trätt fram, och på typiskt reinfeldskt manér, sagt att hon är beredd att ta ett ledande ansvar för partiet.

Det är tur att någon är villig att ta ansvar för partiet. Det är på tiden att Moderaterna börjar agera som Sveriges största oppositionsparti. Frågan är bara om Anna Kinberg Batra är rätt person att axla ansvaret.

På många sätt är hon den naturliga arvtagaren. Hon har ett imponerande politiskt CV och har gjort sig omtyckt som gruppledare i riksdagen. Dessutom tillhör Kinberg Batra partiets nymoderata falang, och delar Reinfeldts syn på migrationsfrågor.  

Därför är det högst osannolikt att Kinberg Batra kommer att göra upp med den liberala migrationspolitik som är ett av Fredrik Reinfeldts främsta politiska arv. Huruvida det kommer uppskattas av moderater ute i landet är mer osäkert.

På flera håll finns partiaktiva som anser att Moderaterna bör återgå till en mer restriktiv migrationspolitik, och som inte utesluter samarbete med Sverigedemokraterna. En av dem är Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna, som dessutom råkar vara ordförande för partiets valberedning.

Om Anna Kinberg Batra tar över partiledarposten kommer detta att bli en av hennes största utmaningar: Att hålla såväl nya som gamla moderater på gott humör utan att göra eftergifter för dem som vill överge partiets liberala migrationspolitik.

Mer läsning

Annons