Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I soppköket tar ideella krafter tag i problemen

Till jul är det inte bara Karl-Bertil Jonsson på tv som förstår att många medmänniskor saknar pengar, trygghet och tak över huvudet.
Både privatpersoner och företag skänker mer än vanligt till hjälporganisationer och välgörenhet.
Vissa går hela vägen och jobbar ideellt för att göra skillnad.

– Jag har varit med i fem år, säger Stefan Lagerlund, medlem i RSMH Timrå och i föreningen KRIS.

Han är frivilligarbetare i soppköket på Storgatan i Sundsvall. Med sig i den gula vagnen vid Vängåvan har han Enar Bergström. Båda har gått i "livets hårda skola". Under december gör de en insats för de andra, som fortfarande går kvar där.

När vi besöker soppköket så kommer och går ett tiotal personer. Enar fyller på kaffe och bjuder på mackor. Folk småpratar mellan tuggorna och klunkarna. En hel del pepparkakor och bullar går också åt, men eftersom det är onsdag så blir det ingen soppa. Då är det istället EFS-krykan som bjuder på lunch.

– Vi har väl sjuttio, åttio besökare en sådan här dag. De kommer hit först och så går de och äter sedan, säger Stefan Lagerlund.

Läs också: Flyktinghjälp svenskens favoritgåva

Många av besökarna är hemlösa. Enligt den kartläggning av hemlösheten som Socialstyrelsen gjorde 2011 så beräknas närmare 430 personer sakna eget tak över huvudet i kommunen varav ett 20-tal helt saknar egen inkomst och befinner sig i en akut situation. Missbruks- eller beroendeproblem finns med i bilden för mer än en fjärdedel av de hemlösa.

Samtidigt finns också många ideella krafter i Sundsvall. Medan föreningarna RSMH och KRIS står bakom soppköket tillsammans med Frälsningsarmén pågår ett stort antal andra projekt (se lista). Och fikat i soppköket bidrar många andra med – bröd från ett bageri, pålägg, smör och mjölk från andra butiker och de pengar som skänks kommer väl till pass för hyran kommunen tar för uppställningsplatsen.

– Dessutom är det många privatpersoner som skänker. Du ska veta att det är många gamla damer som bakar och kommer förbi med fikabröd, säger Stefan Lagerlund och riktar kritik mot kommunen.

– Jag tycker det är fel att de tar ut hyra. Det vi gör är ju en avlastning för kommunen. När vi kommer hit vid före tio så är det kö. Folk fryser och vill komma in, säger han.

Emellanåt är Sara Andersson en av dem. Just nu hyr hon ett rum på Fläsians camping.

– Att kunna komma hit betyder allt. Jag är här varje dag, säger hon.