Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I sulkyn är alla lika: "Det är en otrolig frihet att sitta där i vagnen"

19-åriga Matilda Persson är den första rullstolsburna som har tagit travlicens. Trots flera olika behandlingar har inte läkarna fått ordning på Matildas nervsjukdom. I stället är det hästarna och travet som har blivit hennes bästa medicin.

Se även del 2: Matilda inför sitt första lopp: "Vi kommer inte starta för att vinna utan för att ta oss runt"

Kolla in bonusmaterialet: Matilda om ponnyn Bella: "Hon har varit guld för mig"

Det har snart gått tio år sedan Matilda märkte att allt inte stod rätt till med hennes högra ben. I samband med friidrottsträningen fick hon ont i hälsenan och smärtan spred sig i benet. Inom ett halvår satt hon i rullstol. Hon fick sluta springa, sluta träna judo och hon kunde inte fortsätta rida sin ponny.

Matildas högra ben gjorde konstant ont och det drogs upp i ett låst läge mot överkroppen. Till slut kunde läkarna konstatera att hon hade fått nervsjukdomen Complex Regional Pain Syndrom, CRPS. Matilda har genomgått många undersökningar och operationer men hon blir inte bättre. I dag önskar hon att läkarna ska amputera benet. Hon har gett upp tanken på att bli frisk och har accepterat att hon kommer få stanna i rullstolen.

– Det är en större påfrestning att gå och tro att man ska bli frisk utan att det händer något, det är bättre att gilla läget och göra det bästa av det, säger hon.

Läs också: Hästarna lindrar smärtan.

Läs också: Licensen är nära för Matilda.

Efter att Matilda hamnade i rullstol började hon köra ponnytrav och så småningom kom drömmen om att få kör- och tränarlicens för storhäst. I mitten av januari kom beskedet att hon får köra lopp.

Läs också: Matilda från Enånger första rullstolsburna i Sverige att få travlicens.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!