Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Sverige får man byta religion

Annons

Religionsfriheten är en grundläggande rättighet i Sverige. Det står var och en fritt att tro på vilken eller vilka gudar som helst, liksom det står samtliga fritt att inte tro alls. Det är också fritt fram att avsäga sig sin tro eller att konvertera till en annan religion helt efter eget huvud.

Så är det inte i alla länder. I till exempel Afghanistan är det belagt med dödsstraff att lämna islam.

Pingstkyrkan i Timrå har nyligen fått erfara att det inte är okontroversiellt att låta döpa personer som har konverterat från islam till kristendomen. Den kristna dagstidningen Dagen berättar om hur två män från Afghanistan som konverterat till kristendomen hämtades i sina hem av tre "för dem okända män". De fördes till vad de två afghanerna beskriver som en moské, men de lyckades fly från platsen.

Båda händelserna är polisanmälda, men ännu är det inte klarlagt mer exakt vad som har hänt. Klart är i alla fall att polisen har en skyldighet att ta dessa händelser på allvar.

Läs mer: Unga killar i Timrå överfallna och förföljda för sin tro - "De kan inte bo kvar."

Till Dagen säger Patrik Sundlöv, förundersökningsledare för polisen i Timrå:

– Olaga tvång är ett ganska allvarligt brott, så ur brottssynpunkt är det allvarligt.

Det olaga tvånget torde handla om själva bortförandet av de två afghanska männen, vilket så klart måste beivras. Men frågan kan gå djupare än så. Om det visar sig att det handlar om människor som försöker förhindra andra att nyttja sin grundlagsfästa rätt att själv välja religion så blir det långt värre än bara olaga tvång. Om det faller under en egen brottsrubricering är svårt att säga, men i alla händelser måste det vara en försvårande omständighet – kanske ett hatbrott – om syftet är att förhindra någon att utöva sin religion.