Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ICA har också konsumentmakt – använd den!

I ett svar på en debattartikel från Djurens Rätt skriver Tomas Aronsson och Johanna Stiernstedt på Ica att det är upp till konsumenten att välja vilka ägg man vill köpa i butiken. Men Ica är också en konsument! Med över en tredjedel av marknaden kan Ica i stor utsträckning styra över efterfrågan, och därmed produktionen av ägg. Det är konsumentmakt.

Hönorna är de som inte har någon makt alls i den här frågan. Det finns över två miljoner hönor i burar i Sverige idag. Varje höna har till förfogande en yta som inte är större än ett A4-papper. Vanligtvis trängs mellan 8-10 höns i varje bur. Det förekommer även fler hönor i större burar. Men ytan för varje höna är ändå densamma, 600 kvadratcentimeter. Var och en som känt en höna vet att de är frihetsälskande djur, som gärna flyger upp i träd, rör sig över stora ytor och kan springa förvånansvärt snabbt när det vankas något gott. I burarna kan de inte ens slå ut med vingarna, så trångt är det. Istället för fast mark under fötterna står burhönorna med klorna krökta runt ett ståltrådsgaller hela livet. När äggen inte kommer lika tätt längre är det dags att åka till slakteriet. Då lyfts hönorna i benen och trycks ner i lådor som lastas på bilar inför en ofta många timmar lång transport. Det inaktiva burlivet har lett till allvarlig benskörhet, och en stor del av hönorna har brutna ben och vingar redan innan de kommit fram till slakteriet.

När vi i Djurens Rätt gav Ica Kvantum Nackstas kunder möjlighet att protestera mot att de säljer ägg från burhöns uppskattade vi att cirka 80 procent av de tillfrågade skrev på protestmöjligheten. Inte någon tillfrågad uttryckte något positivt om att hålla höns i burar. Det är mycket positivt att Ica arbetar med den här frågan, och vi hoppas att de vill använda sin makt till att göra ett djurvänligt val!

Lena Lindström, etolog på Djurens Rätt

Olle Selin, Djurens Rätt Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel