Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ica svarar om hönor och ägg

Svar på Djurens Rätts insändare 24 november ang försäljning av burägg.

Med anledning av Djurens Rätts insändare i Sundsvalls Tidning den 24:e november önskar vi klargöra en del fakta angående ICA:s ståndpunkt kring burhöns. Till att börja med så följer ICA den lagstiftning och de föreskrifter som finns för svenskt djurskydd på det här området. Redan år 2000 beslöt ICA att endast sälja och leverera ägg från frigående höns samt höns med inredd bur, ICA gick då helt ifrån de gamla burarna.

Idag kommer alla ägg under vårt eget varumärke från frigående hönor och i vårt centrala sortiment finns det ägg från andra märken som kommer från hönor i inredda burar. Dessa står för ca 23 procent av äggen inom vårt centrala sortiment. Vi försöker köpa frigående i den mån vi kan, men det är svårt att tillgodose efterfrågan med endast frigående höns.

På ICA Kvantum i Nacksta har vi resonerat så att det är kunden själv som får välja, vi har flera olika typer av ägg och kunderna kan välja mellan frigående, burhöns och ekologiska. Vi tycker att det är kunden som ska få göra det valet.

ICA för också en dialog med Djurens Rätt och tittar på de argument de har fört fram för att se om det finns ytterligare åtgärder vi kan vidta i frågan.

Tomas Aronsson, handlare ICA Kvantum Nacksta

Johanna Stiernstedt, kvalitetschef färskvaror ICA Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel