Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Idag upprätthåller vi dyra verksamheter utan nytta för länets sjuka"

En mejlväxling mellan Alfred Janson, överläkare vid Sundsvalls sjukhus, och Leif Ehlin, sekreterare i Ångermanlands läkarförening, visar på vissa meningsskiljaktigheter mellan landskapen.

Annons

I ett av mejlen skrev Alfred Jansson den 26 november bland annat:

"Jag vill inte nödvändigtvis lägga ner något sjukhus. Jag vill minimera slöseriet och fokusera på att ge vård med god kvalitet till överkomligt pris. I dag upprätthåller vi dyra verksamheter utan nytta för länets sjuka.

Du verkar inte förstå att den dåliga miljön i Sundsvall till största del beror på att vi har otillräckliga resurser och detta på grund av att Landstinget Västernorrland upprätthåller dyra verksamheter utan effektivitet vilket Sundsvall får lida för då pengarna rinner norrut. Jag vill minska det oansvariga slöseriet så vi kan ge god vård till hela länet.

Jag är för löneglidning men att som du propagera för bättre villkor i Ö-vik när det redan råder oerhörda orättvisor och ansvarslöst slöseri med skattemedel är som sagt oerhört provocerande, ansvarslöst och verklighetsfrämmande."

"Jag är inte ute efter att skaffa mig ovänner eller skapa osämja mellan landskapen men situationen är så pass allvarlig att vi i Sundsvall inte längre kan sitta tysta medan våra länsmedborgare i norr skjuter landstinget i sank. Det går åt skogen med verksamheterna och ni som sitter i norr verkar inte förstå hur allvarligt läget är!"

Leif Ehlin svarade samma dag och skrev bland annat:

"Jag förstår den dåliga miljön i Sundsvall. Det är därför vi säger att man måste rekrytera sköterskor till Sundsvall så att man kan operera och på så sätt slippa att skicka patienter till andra landsting."

"Nu skickar ortopeden i Sundsvall 220 höft- och knäoperationer till Stockholm för att de inte har tillgängliga vårdplatser. Det är slöseri med skattepengar. Det är det vi säger, bemanna upp i Sundsvall och till viss del i Örnsköldsvik. Den besparingen överskrider den tänkta besparingen med att lägga ner Sollefteå."

"Det är politikerna som beslutar om var sjukvården ska bedrivas. Det är aldrig en vinst med sjukvård. Det är även så att invånare i Sollefteå kan uppfatta det rimligt att ha en barnjour tillgänglig dygnet runt. Även om detta blir en ökad kostnad.

Vi i Ångermanlands läkarförening (ÅLF) kritiserar den ekonomiska beräkningen bakom de vinster man tror sig få med en nedläggning av Sollefteå. Vi tycker att man i första hand skall bemanna upp Sundsvall så att de kan operera och slippa överbeläggningar och på så vis spara på riks och regionvård."

Alfred Jansson svarade på mejlet den 27 november och skrev bland annat:

"Problemet är att besparingarna som gjorts de senaste åren i synnerhet drabbat Sundsvall. Det är i Sundsvall de största besparingarna gjorts, gång på gång. Vi har fått stå för nästan alla nedskärningar och det verkar ni inte förstå eller blunda för.

Skulden ligger hos landstingpolitikerna som konsekvent har låtit Ångermanland tuffa på medan Sundsvall har fått stryka på foten.

Krisen i Sundsvall grundas således i att verksamheterna i norr är alltför dyra! Detta måste ni förstå! Om vi såg till att fördela medlen så Örnsköldsvik och Sollefteå fick samma andel vårdplatser per capita som Sundsvall och de ekonomiska medlen fördelades rättvist så skulle inte Sundsvall lida som vi gör idag."

"Det finns inga vinster i att lägga ner Sollefteå. Det handlar om att minimera förlusterna.  Jag fruktar att ni inte förstår detta och det gör mig bedrövad. Ni kör oss mot ruinens brant."