Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idioti och förlegat att planera enligt rutnätsmodell – låt oss medborgare tycka till om Katrinehill

Snön faller medan barnen leker kull mellan träden. Hunden springer efter barnen, som försvinner in i skogen, bara för att hittas och avslöjas av sina kvävda skratt.

Vi fortsätter vår korta promenad och möts snart av ett gnistrande längdskidspår. Vi som bor i staden som har vunnit priser, priser för vårt friluftsliv, priser för den vackraste staden. Varför har vi vunnit detta? Jo, närheten till naturen, närheten friluftslivet, den blandning som gör Sundsvall till en unik stad att leva i.

Jag och min familj flyttade till Sidsjön för ett år sen, efter cirka en månad fick vi höra talas om Sundsvalls kommuns plan för Katrinehill. Planen som avlägsnar stora delar av de grönområden som sammankopplar Sidsjön med närliggande områden. Planen som förstör den naturliga övergången från stad till skog.

För mig är detta något fullkomligt horribelt. Jag har sedan dess blivit mer och mer engagerad i denna fråga. Det som framträder som en röd tråd är oförmågan hos våra kommunvalda politiker att lyssna på sina medborgare, oavsett parti.

Vi har många gånger försökt att komma i kontakt med Sundsvalls kommun och framföra våra åsikter, våra tankar och oro. Svaret som vi har fått är att det kommer finnas tillfälle för allmänheten att säga sin mening om denna nya stadsdel. Men när?!

Till saken hör att vi inte helt försöker stoppa byggandet av Katrinehill. Tvärtom. Att skapa en ny stadsdel främjar Sundsvall tillväxt. Men att att låta Sundsvall planeras utifrån något så förlegat som rutnätsmodell är rent ut sagt idioti. Ett bostadsområde kan inte bara ha en in- och utfart, har varit en devis från kommunen.

Jag har inte hört några klagomål från Mårtensro… Men att ta bort skogen, att omleda trafik som kommer att innebära att vi kommer få minst 2000 fordon i ett tätbebyggt område såsom Sallyhill och Sidsjön kommer att bestridas!

Vi är många hushåll som har engagerat oss i denna fråga och vi önskar att ni, våra folkvalda politiker, behandlar oss med respekt. I mitt yrke som lärare undervisar jag mina elever om demokrati, om möjligheten att påverka. Katrinehill handlar om just detta.

Bjud in oss medborgare för diskussion och dialog, göm er inte!

Peter Fernaeus

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel