Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IF Metall: Vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska

Sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom, visar en ny undersökning från Novus.

Det finns tyvärr fog för den oron. Trots att regeringen har tagit bort den bortre tidsgränsen som alliansen införde finns det fortfarande brister i vår gemensamma sjukförsäkring.

I dag överges alltför många människor av samhället när de blir sjuka. De har varit med och finansierat sjukförsäkringen, men får ändå inte ersättning när de behöver den. Det är oacceptabelt. Försäkringskassans bedömningar har blivit för hårda.

Vi kräver att regeringen fortsätter arbetet med att skapa en tryggare sjukförsäkring, men det finns ett hot. Alliansen och Sverigedemokraterna vill återinföra den bortre tidsgränsen.

Det vore ett hårt slag mot de industriarbetare som redan i dag är oroliga att inte kunna försörja sig om de blir sjuka. Sjukförsäkringen måste förbättras – inte försämras igen.

Leif Wiklund

Valledare, IF Metall Mellersta Norrland

Läs också:

Mitt liv rasar samman – det finns inget skyddsnät som fångar upp de sjuka

Många är vi som slitit ut oss i samhällets tjänst – och vad fick vi för det?

Vi kräver svar om sjukförsäkringen – rättvisa och ekonomisk trygghet är en självklarhet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel