Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IFK har en plan

Om ett år räknar IFK Sundsvall med att vara skuldfria.

Om dryga halvåret har föreningen en konstgräsplan med belysning.

Redan nu ser klubben framtiden an – tack vare Baldershov.

Senast IFK figurerade i fotbollsfyran var på 60-talet.

2014 är man där igen – tillbaka i det lokala seriesystemet.

Sånt svider för en förening som hade en storhetstid som innehöll fem allsvenska säsonger i slutet av 70–talet och början av 80–talet, men vad det verkar är sorgarbetet avklarat.

– Har man åkt ur trean två år i rad är det någonting som inte har varit bra, men nu har vi förutsättningar att göra om och göra rätt. Vi kommer att stärka upp sport- och marknadssidan, säger Kenneth Kile.

Med Balders som bas.

Ett Baldershov som inom en snar framtid kommer att bestå av fem fotbollsplaner:

* Huvudplanen – gräs.

* Sjumannaplanen – gräs.

* Sjukhusplanen – gräs.

* Grusplanen – nyanlagd.

* Konstgräsplanen – blir klar framåt hösten, Norrporten Arenas nuvarande matta kommer ett läggas där på Balders övre grusplan som redan i dag har belysning.

– Anläggningen är nästan komplett, vad vi saknar är omklädningsrum, i dagsläget finns det bara två. Men nu har vi chansen att bygga upp verksamheten från grunden, säger Kile.

Baldershov, dit klubben flyttade 1990, är en viktig hörnpelare i renoveringsarbetet av IFK Sundsvall.

– Vi har nytt folk på väg in och tanken är att vårt representationslag ska vara ett lag för toppen av fyran, med spelare som brinner för IFK, säger Kenneth Kile.

Detsamma gäller huvudtränaren, den som ska ersätta Anders Strandlund som har lämnat för Stöde.

– Ingenting är klart, så jag kan inte säga något namn. Men det ska vara en person som känner för klubben. Tanken är att vi även ska stärka upp på tränarsidan med bland annat en målvaktstränare.

Redan i dag arbetar förre storspelaren Michael Brundin i föreningen, IFK hoppas även på namn som Patrik Eriksson-Ohlsson och André Grim.

– Peo har ju IFK som moderklubb, så det är klart att han är intressant för oss på ett eller annat sätt. Om inte annat som spelare, vi mötte ju han som spelare i år (i Medskogsbron) och han var helt klart en jobbig pjäs, säger Kile och fortsätter:

– Grim däremot kommer att spela med Alnö även nästa säsong.

IFK skyndar långsamt och bygger på sikt.

Eller som Kile uttrycker det:

– Vi måste vara organisatoriskt där, den dagen vi närmar oss trean och tvåan.

Klubben är vis av erfarenhet.

I decennier har Kamraterna kånkat på en ryggsäck fylld med tunga skulder.

– I slutet av 2014 ska vi vara nere på noll. Då ska vi inte ha en massa grejer som släpar, säger ordföranden Tomas Sandström.

– IFK är en förening som har fått kämpa sig igenom skulderna ända sedan storhetstiden. Från banklånen som togs på 70-talet har vi 150 000 kronor kvar att betala. För 30 år sedan var det fem miljoner.

Som sagt, den ryggsäcken har varit tung att bära.