Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IFK:s ungdomar bildar eget

IFK Sundsvalls seniorer och ungdomar går skilda vägar.

Ungdomslagen har bildat en egen förening, helt skild från moderföreningen.

– Detta gör vi eftersom huvudföreningen har så hiskeligt dålig ekonomi, säger Roger Teréus, sekreterare i den nybildade ungdomsklubben.

– Huvudföreningen är bara intresserad av A-laget, kanske juniorerna. De har varit intresserade av att försöka få oss att försöka dra in pengar, som seniorverksamheten kan använda.

Den nya fotbollsklubben har fått nytt namn, Sundsvalls Fotbollförening/IFK Sundsvall Ungdom, egen styrelse och eget organisationsnummer sedan den sista april i år. Beslutet att dela på senior- och ungdomsverksamheten befästes vid ett årsmöte i går kväll.

– Det var ett befogat steg att ta just nu, säger Tomas Sandström, ordförande i IFK Sundsvall.

– Jag tror att det kan bli en nytändning för föreningen.

På sikt ska sektionerna kunna komma att återförenas.

– Någon tidsplan finns inte. Men förhoppningsvis kan det ske inom ett par år, säger Sandström.

IFK Sundsvall Ungdom har sedan tidigare skött sin egen ekonomi. Men enligt Teréus har det varit en förlustaffär för ungdomarna. Pengar som skulle ha gått till ungdomarna har "försvunnit på vägen".

– Till exempel det lokala stödet som vi får via Kommun- och fritidsnämnden. Det fick vi inte ut eftersom det har räknats av på IFK:s skuld till kommunen. De (IFK) har även lånat pengar av oss (ungdomsverksamheten) som vi aldrig har fått tillbaka.

Vilka summor det rör sig om vill Roger Teréus inte gå in på. Men på grund av detta har ungdomsföreningen hittills vägrat betala in årets medlemsavgifter från ungdomarna till IFK Sundsvall.

Sammanlagt tio ungdomslag, med cirka 250 pojkar och flickor mellan 6 och 16 år, ska ingå i den nya klubben. Klubben spelar för närvarande under namnet SFF/IFK Ungdom, och spelar vidare i sina gamla serier och i sina gamla lagställ.

– Det har vi förankrat i förbundet och det har accepterats att vi spelar på det sättet.

Exakt hur framtidens samarbete mellan ungdomsklubben och moderföreningen kommer att se ut är oklart.

– Vi har givit huvudföreningen ett bud, att vi sköter oss själva, men att vi kan skriva ett sportsligt avtal. Vad vi hoppas på är att få lugn och ro. Våra ungdomar vill spela fotboll och det vill de göra under lugna förhållanden.