Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IFK Sundsvalls nya vardag

På 1970- och 80-talet spelade IFK Sundsvall i Allsvenskan.

Förra säsongen åkte den anrika föreningen ur division III, men räddades i sista stund av en friplats.

Nu tvingas laget åter kvala för att hålla sig kvar i trean.

1980 slutade IFK Sundsvall sjua i Allsvenskan och inte sedan 60-talet har klubben varit nere i division IV.

Förra säsongen åkte man faktiskt ur trean efter kvalspel, men en friplats såg till att laget ändå fick stanna kvar.

Den här säsongen var siktet inställt på en mittenplacering – trots det står det efter helgens omgång klart att man på nytt hamnar på en kvalplats nedåt med en omgång kvar av Division III Södra Norrland.

– Nu blir det lika spännande som i fjol, även om vi egentligen hade räknat med en mittenplacering den här säsongen. Något är det som inte fungerat och vi har släppt in alldeles för många mål, säger föreningens ordförande Tomas Sandström.

Han tar emot oss på IFK Sundsvalls kansli vid Baldershovs IP.

I prisskåpen längs väggarna finns bland annat ett JSM-guld från 1983 då nuvarande förbundskaptenen Erik Hamrén tränade laget.

Tomas Sandström plockar även fram matchbollen från den allsvenska premiärmatchen 1976 då IFK Sundsvall bortaslog AIK på Råsunda med 3–1. Målen gjordes av Don Andersson, Conny Klack och Olle Nordin. Tomas Grim vaktade målet och spelare som Bosse Börjesson och Reine Almqvist startade för Sundsvallslaget.

Numer för klubben en betydligt mer undanskymd tillvaro i division III.

– Egentligen började det redan i början av 90-talet efter kvalet mot Helsingborg, sedan gick luften ur föreningen litegrann. Det är inget att sticka under stol med att vi hade åtskilliga miljoner i skulder efter de allsvenska åren som i princip följt med sedan dess. Det är fortfarande lite smårester kvar, säger Sandström.

Föreningens ekonomi har varit omskriven även under de senaste åren och det har rapporterats om skulder.

– Vi har ekonomin något sånär under kontroll, men den är inte bra, säger Tomas Sandström.

Hur mår IFK Sundsvall som förening?

– Vi lever i samma verklighet som många andra föreningar, det är en ganska kämpig tid. Tyvärr är det för få personer som vill engagera sig. Många kan ha åsikter men desto färre vill engagera sig. Vi är för få helt enkelt, säger Tomas Sandström som varit IFK:are sedan han "satt i barnvagnen".

För att vända trenden menar IFK:s ordförande att man behöver få fler människor engagerade i föreningen och hitta nya inkomstkällor.

– Vi behöver en bättre organisation så att allt inte faller på samma personer. Det ligger krokar ute, men vad det leder till är svårt att veta säkert, säger Sandström.

För tre år sedan tappade IFK sin ungdomssektion. På sikt hoppas föreningen bygga upp en ny.

– Visionen är att ha en ungdomsverksamhet. Vi har ett knattelag nu och det kan bli ett till nästa säsong, säger klubbens ordförande.

Med en förbättrad organisation vill den anrika klubben tillbaka uppåt i seriesystemet och i framtiden kanske det där prisskåpet kan fyllas på med nya framgångsbevis.

– Visionen är att på lång sikt etablera sig i ettan eller tvåan. Sedan när det blir, det är en annan fråga, säger Tomas Sandström.

Först ska kvalspel avgöra om IFK Sundsvall spelar i trean eller fyran nästa år.