Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikea i Umeå ger Birsta konkurrens

Handelsområdet i Birsta får snart ny konkurrens.
I slutet av februari öppnar Ikea på Söderslätt i Umeå och i mitten av mars slår Ikeas shoppingcenter med 90 butiker upp portarna i dörren intill.
– Naturligtvis finns viss oro, säger Gabriella Andersson, Stormarknadschef på Coop och ordförande för handlarföreningen i Birsta.

Den 26 februari är det dags. Då får Umeåborna, som under de senaste 40 åren tagit bilen till Birsta, sitt eget Ikea-varuhus. Sedan dröjer det bara till den 17 mars så får de sitt eget ”Birsta City” på köpet när Ikea Centres öppnar sitt shoppingcenter i samma anläggning.

Till skillnad från Birsta City, som har samma ägare, så kommer shoppingcentret på Söderslätt ha en direktingång till möbelvaruhuset. Sammanlagt blir det 90 nya butiker fyra kilometer söder om Umeå centrum vid E4 och E12. Frågan är hur handlarna i Birsta möter konkurrensen?

– Vi jobbar väldigt mycket ihop med Stenstan för att göra hela Sundsvallsområdet till en destination i sig. Även vi från Birsta­sidan ser det som väldigt viktigt, säger Gabriella Andersson, på Birsta handlarförening.

Här kan du läsa mer och se historiska bilder från tiden innan shoppingmeckat Birsta City:

Skulle hon önska något till Birsta, så är det i sådana fall fler parkeringar och en bättre trafiksituation. Ett lågprishotell skulle också kunna bli ett lyft. Men att kunderna från Västerbotten ändå kommer att välja Umeå i första hand är ingen vild gissning. Anna-Lena Wessén, centrumchef för Birsta City, betonar att de av den anledningen valt att satsa mer på marknadsföring för att locka besökare från Jämtland och Gävleborg. Enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut (HUI) kommer 11 procent av besökarna i handelsområdet Birsta från Västerbotten och norrut, vilket kan jämföras med besökarna från Jämtland och Gävleborg som står för 12 respektive 6 procent.

– Vårt upptagningsområde minskar i och med att Ikea och Ikea Centers öppnar sin nya anläggning i Umeå, så naturligtvis kommer det att påverka oss till viss del. Men vi vet ju att det finns en lång tradition av att åka till Birsta och ser man på helheten så har vi ett större och betydligt mer komplett handelsområde här, säger hon.

Ikea Centres räknar med att anläggningen i Umeå kommer att locka 5 000 000 besökare om året, vilket kan jämföras med 4 200 000 besökare i Birsta City (exklusive Ikea). Samtidigt är handels­området i Birsta i en klass för sig i Norrland. HUI rankade Birsta som Sveriges tredje största handelsområde 2012. Bara Kungens kurva och Barkaby i Stockholm var större.