Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ikonisk musiktidskrift är illa ute – letar köpare

Tidningen Rolling Stone är till salu. Framtiden är osäker för det ikoniska amerikanska musik- och populärkulturmagasinet, och nu letar grundaren Jann Wenner efter en köpare.

Annons

Jann Wenner startade tidningen som hippiestudent i San Fransisco 1967 och driver i dag tidningen tillsammans med sin son. Men i en intervju i New York Times säger Wenner att det är dags att sälja.

Vi klarar inte av att hålla ambitionsnivån på egen hand. Så vill vara proaktiva och ligga steget för, säger han.

Rolling Stone har länge varit en av världens mest inflytelserika rockmagasin med en öppen famn för experimentella skribenter, som gonzojournalisten Hunter S Thompson. Men 2014 naggades tidningens rykte, och också dess ekonomi, i kanten då man publicerat en granskning av ett påstått gruppvåldtäktsfall på universitetet i Virginia. Tidningen kritiserades för att inte tillämpa grundläggande journalistik för att belägga fakta, och publicerade senare en ursäkt.

Redan i fjol sålde Wenner 49 procent av ägarandelarna i Rolling Stone till det singaporianska företaget Bandlab, som dock inte haft något inflytande över tidningens redaktionella innehåll. Wenner säger själv att han gärna skulle förbli redaktör på tidningen vid en försäljning, men att det är upp till en eventuell ny ägare.

FAKTA: Rolling Stone

Startades 1967 av Jann Wenner och Ralph Gleason.

Titeln Rolling Stone anspelar såväl på Muddy Waters 1950-talsinspelning av blueslåten med samma namn som på bandet Rolling Stones och på Bob Dylans hit "Like a rolling stone".

På 1970-talet blev tidningen mer politisk med bland andra journalisten Hunter S Thompson i spetsen. Ett utdrag ur Thompsons roman "Fear and loathing in Las Vegas" publicerades först i just Rolling Stone, och han blev tidningen trogen fram till sin död 2005.

På 70-talet var tidningen även plantskola för skribenter som Cameron Crowe, Patti Smith, Lester Bangs och Joe Klein.