Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilska mot hemlig konsert – SD-bandet bokades för fest på Huberget: "Vi har blivit förda bakom ljuset"

En Stödebo hyrde Huberget för privat 50-årsfirande. Nu har det kommit fram att Jimmie Åkessons (SD) band Bedårande Barn skulle spela.
Styrelsen för Stöde hembygdsföreningen som hyr ut och ansvarar för Huberget känner sig grundlurad.

– Hela styrelsen är förbannad. Telefonerna gick heta under torsdagskvällen. Vi har hyrt ut till en 50-årsfest och så ska det vara ett offentligt arrangemang, säger Tomas Wallin, föreningens ordförande.

Föreningen hyr ut till födelsedagsfester och bröllop men det finns en begränsning på hur många som får vistas på Huberget och ansvaret för att det inte överskrids vilar på styrelsen. Under fredagen planerade styrelsen ett möte och jurister ska kopplas in.

– Om Huberget hyrts för en konsert så hade vi haft ett styrelsemöte om det och frågat om arrangemangen omkring det. Det här var inte rakryggat av Stödebon som hyrde Huberget.

Tomas Wallin lägger inga politiska värderingar i bokningen. Men eftersom det blir konsert och inträde så kanske hyran hade varit annan, om föreningen över huvud taget valt att hyra ut då.

– Vi har blivit förda bakom ljuset, det är hemskt när folk ljuger en rakt upp i ansiktet. Jag kommer att kontakta personen som har hyrt efter styrelsemötet och kontakt med juristen.

Läs också: Kommunalrådet vill stoppa uthyrning till nazister.

Vad den som hyr har för politiska åsikter bryr sig Tomas Wallin inte om, men däremot vad han gör på Huberget.

– Frågan är om vi kommer att hyra ut i framtiden.

Bandet la ut konserten på sin hemsida på torsdagen och där har flera meddelat att de tänker komma. Insläpp skulle vara från klockan 18 och spelningen börja vid 21, vad biljetterna skulle kosta var inte klart.

– Nu har jag annullerat bokningen på grund av att vi inte fått rätt information. Han hävdade att det var en privat fest, men då går man inte ut offentligt och marknadsför den, säger Tomas Wallin.

– De offentliga arrangemangen på Huberget ordnar föreningen själv eller i samarbete med någon annan.

Läs också: Bandet fick spela på Medborgarhuset i Ånge.

Det var Bernt Brännvall som hyrde Huberget och han hade gjort upp om hyran i torsdags.

– Jag har betalat 50 100 kronor till Musikhjälpen för det här. Det blir en sluten tillställning eftersom alla ska betala inträde i förskott, ingen kan komma samma kväll.

Nu är han missbelåten över att hyreskontraktet annullerats.

– Men festen blir av ändå, jag äger 800 hektar mark så det blir en fest i Stöde. Jag gjorde det här ideellt för bygden och mina kompisar. Nu har det blivit smolk i glädjebägaren när de agerar så här.

Både Bernt Brännvall och hans föräldrar är medlemmar sedan länge i hembygdsföreningen och han hade inte förväntat sig den här reaktionen.

– Jag och mina vänner har lagt ut inbjudan på Facebook och det har Bedårande Barn också gjort.

Bedårande Barn har bjudit 1 500 personer. Bernt Brännvall räknar med runt 300 besökare och då täcker det hans kostnader för evenemanget.