Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilsken badare hävdar att avstängning från simhall strider mot EU-rätten – får inget gehör av domstolen

I april stängdes en man av från att besöka Matforshallen och simma. Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten då han bland annat anser att det kränker hans rättigheter som EU-medborgare. Nu har förvaltningsrätten prövat om beslutet var olagligt och kommit med sin dom.

Den ilskne badaren som stängdes av från att besöka Matforshallen överklagade kultur- och fritidsförvaltningens beslut till förvaltningsrätten för laglighetsprövning.

Avstängningen grundar sig bland annat i att mannen ska ha lyft en liten flicka på ett hårdhänt sätt från motionsbanan och över linan. Flickan blev skärrad och rädd för att stöta på mannen igen.

Läs också: Man avstängd från simhallen i Matfors – lyfte bort barn efter krock i bassängen

”Intresset att skydda de andra simhallsgästerna och kunna erbjuda dem en trygg miljö väger i detta fall tyngre än mannens enskilda intresse av att kunna bevista anläggningen,” skriver kultur- och fritidsnämnden i beslutet att stänga av mannen från att vistas i simhallen.

I sitt överklagande hävdade mannen bland annat att avstängningen strider mot hans mänskliga rättigheter som medborgare i EU.

Mannen anser att EU-rätten ska följas av Sundsvalls kommun och att beslutet om att stänga av honom från en kommunal simhall är omänskligt och, eller, förnedrande bestraffning och behandling.

Han anser också att det inte var hans fel att händelsen med flickan inträffade, tvärtom tycker han att det rörde sig om civilkurage för att han säkerställde att barnet inte kunde utsättas för någon ytterligare olycka på motionsbanan.

Enligt förvaltningsrätten kan beslutet bara prövas mot kommunallagen, vilket nu har gjorts.

Förvaltningsrätten konstaterar att det inte bryter mot varken EU-rätten, regeringsformen, Europakonventionen om mänskliga rättigheter och allmänna rättsliga principer för hur olika myndigheter ska behandla sina medborgare och andra människor.

Det bestrider heller inte likställighetsprincipen, då kommunmedlemmar inte per automatik har rätt till att vistas i lokaler där kommunen bedriver verksamhet.

Mannens överklagande av besluten avslås därför. Och avstängningen som tidigast kan prövas i maj 2018 kvarstår.

För Plus-kunder: Ilsken badare i Matfors avstängd från simhallen – har trakasserat andra simmare i åratal